Aidssyge børn får ingen medicin

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Mindre end 5 procent af verdens aidssyge børn har adgang til medicin, der kan forlænge og/eller helt redde deres liv, oplyser FNs Børnefond (UNICEF) ifølge TV 2 Online torsdag.

– I løbet af 10 år har aids ødelagt 50 års arbejde for at nedbringe børnedøde ligheden, siger Peter McDermott, der er chef for UNICEFs hiv/aids program.

På verdensplan er omkring 2,3 mio. børn under 15 år smittet med hiv-virus eller har aids. Af dem er 660.000 så alvorligt syge, at de har akut brug for livsforlængende antiretroviral medicin.

Langt størstedelen er enten født med hiv-virus, fordi deres mødre var smittet under graviditeten, eller er smittet gennem modermælken. Resultater fra Thailand viser, at brugen af antiretroviral medicin reducerer risikoen for smitte fra mor til barn fra 25 til 5-6 procent.

UNICEF appellerer om mere hjælp til det stigende antal børn, der har mistet deres forældre på grund af aids. Der findes omkring 14 mio. børn, hvis forældre begge er døde af sygdommen, og en del af børnene er selv hiv-smittede, anfører eksperter.