Danske arkitekter udformer hel ny bydel i Vietnams hovedstad – 68 firmaer med regentparret (ny rekord)

Forfatter billede

Det danske arkitektfrma, Dissing+Weitling, har for kort tid siden vundet en stor konkurrence om at udforme en helt ny miljørigtig bydel i Vietnams hovedstad, Hanoi, skriver Berlingske Tidende onsdag.

Bydelen får 60.000 indbyggere og ventes at blive det sydøstasiatiske Tigerlands nye finanscentrum. At gøre bydelen grøn har stor betydning i et land, der presses hårdt af klimaændringerne, anfører Berlingske.

Samtidig skriver udenrigsministeriet på sit website, at det er en rekordstor erhvervsdelegation, som i denne uge er taget med regentparret og kronprinsparret under deres 5 dage lange statsbesøg i Vietnam. I alt 68 danske virksomheder er med, hvilket er den største erhvervsdelegation, der nogensinde har deltaget i et dansk statsbesøg.

– Den store interesse fra virksomhedernes side vidner om, at dansk erhvervsliv har fået øjnene op for Vietnam, der de seneste år har oplevet imponerende vækstrater, siger Anne H. Steffensen, direktør for Danmarks Eksportråd i Udenrigsministeriet. Erhvervsfremstødet arrangeres i samarbejde med DI, Dansk Erhverv, Landbrug og Fødevarer og Dansk Eksportforening.

Danske virksomhe-der har ikke mindst produktions-faciliteter i Vietnam, men siden 2004 er eksporten til Vietnam blevet fordoblet til knap én milliard kroner i 2008. Maskiner og udstyr til indu-strien, fødevarer og tjenesteydelser, ikke mindst skibsfart, er nogle af de vigtigste varer, vi udfører til Vietnam.

På statsbesøget deltager de danske virksomheder i forretningsseminarer med vietnamesiske virksomheder inden for miljø og energi, fødevarer, slagteriudstyr og marine- og lufthavnsindustrien. Der er også indlagt virksomhedsbesøg med royal deltagelse bl.a. hos Mærsk og Mascot, der producerer arbejdstøj.

Statsbesøget indledtes mandag i Hanoi med en officiel ceremoni i præsidentpaladset. Undervejs besøger kongefamilien den gamle kejserby, Hue, og turen sluttes af i Ho Chi Minh City (Saigon) i det sydlige Vietnam.

Fra regeringen deltager kulturminister Carina Christensen (K) og miljøminister Troels Lund Poulsen (V). Foruden de mange private virksomheder deltager repræsentanter for erhvervsorganisationer samt Eksportkreditfonden og Industrialiseringsfonden.

Vietnam har gennem årene været en af de største modtagere af danske u-landsmidler, og er fortsat programsamarbejdsland for Danida, men VK-regeringen har ønsket at neddrosle bistanden, så landet helt glider ud af dansk bistand om nogle år. Som årsag hertil er angivet, at landet er for rigt og langt hen ad vejen kan klare sig selv.

Til gengæld er Vietnam en af danske virksomheders kæledægger. Flere end 100 virksomheder har allerede etableret sig i nationen med over 80 millioner indbyggere, som til stadighed præsterer imponerende økonomisk vækst år for år. Også under finanskrisen.