VK-regeringen bør tage sine nedskæringer af u-landsbistanden op til overvejelse – der er brug for en massiv international indsats i Afrika – hedder det bl.a. i Folkekirkens Nødhjælps kommentar til Udenrigsministeriets ny Afrika-analyse
”Den danske regering og Udenrigsministeriet må udnytte sin internationale indflydelse i FNs Sikkerhedsråd og i Den Europæiske Union til at skubbe på for en koordineret indsats og øget u-landsbistand for at mindske fattigdommen på det afrikanske kontinent.”
Sådan skriver Folkekirkens Nødhjælps fungerende generalsekretær og internationale chef Elsebeth Krogh i sin kommentar til den Afrika-analyse, som Udenrigsministeriet har fremlagt til offentlige kommentarer, beretter journalist Stine Leth-Nissen i den seneste udgave af Nødhjælpens Nyhedsbrev.
De seneste fremskrivninger fra FNs 2015-projekt viser, at der er meget ringe sandsynlighed for, at Afrika vil kunne halvere sulten inden år 2015. Tværtimod peger alt på, at kontinentet synker endnu dybere ned i fattigdom.
Folkekirkens Nødhjælp opfordrer på den baggrund den danske regering til at tage sine nedskæringer på u-landsbistanden op til genovervejelse.
Det vil ikke hjælpe de fattige blot at skabe økonomisk vækst, advarer Elsebeth Krogh:
– Vi har i flere tilfælde set, at lande kan have en positiv vækstrate, når vi blot nøjes med de rent økonomiske målestoksforhold – og samtidig bliver der stadig flere fattige, aids-ramte og sultende. Derfor er det vigtigt, at Danmark presser på for at støtte de afrikanske regeringer i at følge op på de planer for fattigdomsbekæmpelse, PRSP, som landene har udarbejdet.”
– At Danmark selv bruger penge til dyre privatsektorprogrammer og flytter midler fra Afrika til Mellemøsten som led i den globale kamp mod terror, hjælper bestemt ikke på Afrikas fattigdomsproblemer, understreger Elsebeth Krogh.
Hvad angår landbruget i de afrikanske lande, efterlyses også et særligt fokus på fødevaresikkerhed:
– Der er en forbindelse mellem det, vi kalder den stille sult – altså den daglige sult, som ikke får samme opmærksomhed som de ”rigtige” katastrofer – og en række af Afrikas udviklingsproblemer, anfører Elsebeth Krogh.
– Vi mener f.eks., at sulten er en af hovedårsagerne til aids-epidemiens drastiske konsekvenser i Afrika. Epidemien har ført til mangel på arbejdskraft og har haft meget alvorlige følger for landbrugsproduktionen i Afrika.
– Det er også meget vanskeligt at forestille sig succes for behandling med ARV aids-medicin uden samtidig at tage sig af sulten. En befolkning, der både er fejl- og underernæret, bukker under for talrige sygdomme, ikke blot aids, fremfører Elsebeth Krogh.
Hvad angår Afrikas konflikter, opfordrer Folkekirkens Nødhjælp Danida til i højere grad at fastholde hjælpen til lande, som er på vej ud af krig og konflikter.
Der er brug for en massiv international indsats, bl.a. i Darfur og Sudan som helhed. Og det vil ikke blot kunne overlades til Den Afrikanske Union at skaffe ”afrikanske løsninger på afrikanske problemer, hedder det videre i kommentaren fra Folkekirkens Nødhjælp til Udenrigsministeriets Afrika-analyse.
Såvel i Congo (DRC) som i Sudan er det vigtigt at støtte fredsinitiativer fra civilsamfundet og bakke dem op på internationalt plan.
Der er ros til regeringen for udnævnelsen af en udviklingsminister. Men samtidig er der brug for at styrke bemandingen i Udenrigsministeriet, også for at sikre en større gennemslagskraft for den danske u-landsbistand.
Danmark bør tillige sætte særligt ind i forhold til EUs landbrugsstøtte: – Vi må tage konsekvensen, når det gælder hjemlig politik som f.eks. dansk sukkerproduktion, siger Elsebeth Krogh.
Vide mere?
”Hvad vil Danmark i Afrika?” – under denne overskrift holder Udenrigsministeriet fredag den 10. december høring om Afrika-analysen, som kan læses på: www.um.dk. Se også i u-landsnyt.dks kalender.