Miljøministeriet og Udenrigsministeriet/Danida lancerer nu en ny strategi for CO2-kreditter under Kyoto-protokollen, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse onsdag.
Strategien fastlægger den statslige indsats vedrørende klimaprojekter, der mindsker udledningen af drivhusgasser i Østeuropa og udviklingslande.
Danmark er internationalt førende, når det gælder effektiv energiudnyttelse og miljøteknologi. Derfor kan der opnås omkostningseffektive reduktioner i drivhusgasudledningen i Østeuropa og u-landene samtidig med, at der overføres teknologi og den bæredygtige udvikling fremmes i disse lande.
Danmark supplerer på den baggrund sine nationale tiltag med klimaprojekter gennem brug af Kyoto-protokollens projektmekanismer Joint Implementation (JI) og Clean Development Mechanism (CDM).
I den anledning udtaler miljøminister Connie Hedegaard (K):
“Den statslige JI- og CDM-indsats baseret på reelle projektreduktioner er en vigtig brik i Danmarks klimapolitik, samtidig med at dansk energi- og miljøteknologi fremmes ude i verden. Vi vil fortsat sikre, at Danmark udnytter Kyoto-protokollens mulighed for handel med CO2-kreditter miljømæssigt optimalt.
– Derfor har vi opstillet konkrete virkemidler, som vil styrke danske virksomheders integration på CO2-markedet. Statens ekspertise med CO2-kreditter stilles til rådighed for erhvervslivet, og der oprettes et klimaforum med informations- og erfaringsudveksling til gavn for alle parter – udvikling i projektlandet, dansk teknologioverførsel og det globale klima.
Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) udtaler:
– Den nye JI- og CDM-strategi omfatter en målrettet indsats for at fremme overførsel af miljøeffektiv teknologi og bæredygtig udvikling i projektlandene. Derfor vil vi i Udenrigsministeriet etablere en grøn udviklingsfacilitet til målrettet at støtte projekter, der fremmer teknologioverførsel med fokus på de afrikanske lande.
– Sådanne klimaprojekter vil fremme en bæredygtig udvikling gennem den forbedring af miljøet og befolkningens levevilkår, der fremkommer ved en reduktion i udledningen af drivhusgasser, bedre udnyttelse af naturressourcegrundlaget og forbedret sundhedstilstand.
Globalt bidrager JI og CDM til at reducere udledningen af drivhusgasser, hvor det er økonomisk mest fordelagtigt.
For industrilande indebærer det, at deres CO2-reduktioner kan gennemføres mere omkostningseffektivt end ved rene indenlandske tiltag. For østeuropæiske lande og u-lande betyder mekanismerne overførsel af kapital og moderne teknologi til fremme af økonomisk vækst og renere miljø.
Joint Implementation (JI) og Clean Development Mechanism (CDM) blev etableret inden for rammerne af Kyoto-protokollen i 1997. Mekanismerne gør det muligt for industrilande at supplere hjemlige CO2-reduktioner med investeringer i projekter i udlandet, der reducerer udledning af drivhusgasser eller øger CO2-optag.
CO2-gevinsten omsættes i kreditter, som kan fratrækkes i industrilandets nationale klimaregnskab. JI omfatter projekter i industrilande, herunder væsentligst i Østeuropa. CDM vedrører projekter i u-lande.
Yderligere oplysninger hos kontorchef Anton Beck, Miljøstyrelsen, tlf: 32 66 02 56 og kontorchef Geert Aagaard Andersen, Danida, tlf: 33 92 05 35