(Opdatering) CKU støtter forundersøgelse af kulturhus i Kabul

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Medio april rejser kulturiværksætter Niels Ladefoged til Kabul for at indsamle de sidste nødvendige informationer før den endelige etablering af et nyt kulturhus i den afghanske hovedstad.

Initiativet kommer fra Niels Ladefoged og forundersøgelsen er støttet af Center for Kultur og Udvikling (CKU) i København og NGOen Care 4 You Association, fremgår det af en pressemeddelelse fredag med senere tilføjelser tirsdag.

CKU og Care 4 You Association støtter således ikke den konkrete etablering af Huset, men indtil videre kun de forberedende aktiviteter.

Kulturhuset er tænkt som et folkehus, hvis primære opgave bliver at skabe et stort netværk af civilsamfundsorganisationer såsom kvinde-, sports- og kulturorganisationer m.fl.

Disse organisationer arbejder med forskellige områder, men har det til fælles at de alle arbejder for et styrket og bemyndiget civilsamfund. Huset skal derfor kunne rumme alle mulige aktiviteter som koncerter, kunstudstillinger, poesi, debatter, undervisning, bibliotek osv.

Et folkehus af denne karakter vil kunne styrke civilsamfundet, så det bedre kan indgå i den politiske arena og repræsentere den afghanske befolkning. Hvem repræsenterer civilbefolkningen bedre end afghanerne selv? Og hvordan modvirker man bedre fremtidige væbnede konflikter end hvis man bemyndiger og derved inkluderer de respektive aktører i det politiske system.

Ambitionen er også, at kulturhuset i Kabul på længere sig skal indgå i kulturudvekslingsaftaler med Danmark.

Motivationen for projektet udspringer af den opfattelse, at nye og alternative metoder til opbygning og udvikling af Afghanistan er nødvendige.

Det centralasiatiske land har siden fastlæggelsen af sine territorial-grænser i 1880 været præget af konfrontationer mellem en lang række af moderne statsdannelsesforsøg og civilbefolkningen.

Uoverensstemmelsen mellem udbredelsen af moderne sociale og økonomiske reformer fra centralt hold og en selvstændig og traditionsbunden civilbefolkning kulminerede med den væbnede konflikt, som nu snart har stået på i 30 år.

Efter Talibanregimets fald i 2001 præsenteredes et nyt statsdannelsesforsøg foranlediget af det internationale samfund.

Hensigterne om at indføre demokrati, menneskerettigheder og fremme økonomisk vækst er gode, men hvordan kan der navigeres uden om det faktum, at de forrige moderne statsdannelsesforsøg har været uforenelige med størstedelen af det afghanske civilsamfund og at netop statsdannelsesforsøgene mere har været katalysator for væbnede konflikter end social, politisk og økonomisk udvikling?

Projektet tager udgangspunkt i, at det må være grundlæggende for et politisk stabilt Afghanistan, at civilsamfundet indlemmes i de politiske beslutningsprocesser.

Derfor skal civilsamfundsorganisationerne styrkes og udvikles, hvis det afghanske folk skal gøre sig forhåbninger om at deltage i de politiske beslutningsprocesser, som i øjeblikket varetages af krigsherrer, regeringen og internationale organisationer.

Yderligere oplysniger om kulturhusprojektet hos Niels Ladefoged på [email protected] eller telefon 60 88 11 90.