UNDP: Latinamerika er så småt ved at ane positiv vækst

Forfatter billede

NEW YORK, 23. Februar. Flere end 35 socialministre og embedsmænd fra 17 latinamerikanske lande mødtes onsdag i FNs hovedkvarter i New York, for at diskutere socialpolitik i forbindelse med den økonomiske krise. Mødet blev åbnet af Nobels Fredsprismodtager, Mohammad Yunus – pioneeren inden for mikrolån.

Mens Latinamerika så småt kan ane en positiv vækst i 2010, har den globale økonomiske krise alligevel været med til at forøge antallet af regionens fattige med 9 millioner i 2010 og skubbet 2,5 millioner ud i arbejdsløshed.

UNDPs Administrator, Helen Clark, udtalte, at Latinamerika er på vej til at opnå FNs 2015 Mål, men at påvirkninger fra den økonomiske krise, sammen med de forhøjede priser på mad, kan sætte de opnåede resultater i fare. Derfor, understreger Helen Clark, spiller socialpolitik en vigtig rolle i at fremme udvikling.

Regionen rummer flere gode eksempler: for eksempel ’conditional cash transfer’-programmer, som sammen med andre vigtige programmer er med til at nå ud til over 22 millioner husholdninger i 17 lande, og dermed dækker flere end 101 millioner mennesker, hvilket svarer til 17 procent af Caribiens og Latinamerikas befolkning.

I forhold til instititionelle ressourcer, har regeringerne i Latinamerika reageret hurtigt på den økonomiske krise. Mange har lavet jobplaner og sociale programmer, som virkemidler til at mildne de negative konsekvenser af krisen.

Nobelprismodtager Muhammed Yunus udtaler, at den finansielle krise kan ses som en mulighed for at konstruere nye sociale programmer, stimulere social forretning og iværksætter-muligheder for de fattigste, især i forhold til kvinder. Yunus forklarer yderligere, at hvis han skulle komme med et bud på fattigdomsreducering, ville han kunne sige det med et ord: ’Kredit’.

De fremmødte embedsmænd vil analysere den sociale nytænkning og vil dele information vedrørende design, implementering, logistik, omfang og evaluering.