Foredrag onsdag d. 28. april: Kan bæredygtig udvikling forenes med økonomisk vækst?

Forfatter billede

Klimakrise. Finanskrise. Overforbrug af ressourcer. Vi har brug for nye veje hen imod en mere bæredygtig samfundsmodel. Spørgsmålet er, om der er plads til mere økonomisk vækst i de rige lande – hvis u-landene skal have samme levestandard som os?

De fleste mennesker forbinder opbremsning af væksten med arbejdsløshed og depression. Sådan behøver det ikke at være. For selvom kloden ikke kan tåle en fortsat materiel vækst i de rige lande, er økonomisk vækst ikke udelukket. Vi skal ”blot” tænke nyt.

Det Økologiske Råd har i samarbejde med ”Den Femte Salon” (dagbladet Information og magasinet Turbulens.net) samt EU’s Miljøagentur inviteret Wolfgang Sachs samt professor i økonomi Jesper Jespersen fra RUC til et åbent debatmøde om vækst og bæredygtighed.

Den anerkendte tyske miljøforsker Wolfgang Sachs fra Wuppertal Instituttet er fortaler for ”sustainable degrowth”, dvs. en styret opbremsning af væksten, hvor der skelnes mellem materiel vækst og økonomisk vækst.

Jesper Jespersen er en markant deltager i debatten om samfundsøko-nomi, herunder bæredygtighed og velfærd. På mødet vil de to lægge op til diskussion af hvorvidt fortsat økonomisk vækst er foreneligt med kravet om en bæredygtig udvikling og reduktion af klimagasser.

Dvs. kan vi på én gang give rum til, at u-landene kan komme op på vores velfærdsniveau, afvikle brugen af fossile brændsler, begrænse brugen af andre ressourcer, herunder landbrugsjord, og så fortsat have materiel vækst i de rige lande? Og hvis ikke, hvordan kan vi så bremse den materielle vækst, uden at det fører til økonomisk depression?

Pris: 150 kr. dog 50 kr. for studerende, ledige og pensionister. Tilmelding er nødvendig til [email protected] eller på tlf. 33 15 09 77 senest mandag d. 26. april.
Email-adressen er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.

TIDSPUNKT: Onsdag d. 28. april kl 15-17.30.

ADRESSEN ER: Københavns Universitet, Anneks A, Studiestræde 6.

Mødet er på engelsk. Journalist Jørgen Sten Nielsen, Information, er ordstyrer.