Fagforbund får 23,5 mio. fra Danida til fagforeningsprogram i sydlige Afrika – også i Zimbabwe

Redaktionen

Fagligt samarbejde over landegrænser er vigtigere end nogensinde – også for svage fagforeninger i det sydlige Afrika. Derfor gennemfører Fagligt Fællesforbund – 3F – nu et samlet regionalt program, skriver Fagbladet 3F ved Torben Kragh, gengivet på websitet www.3f.dk

3Fs faglige udviklingsbistand til faglige organisationer i det sydlige Afrika smelter sammen, så der i fremtiden kun bliver ét program for hele regionen mod hidtil 3 enkeltprojekter.

– Fagforeningerne i det sydlige Afrika har fælles udfordringer, uanset i hvilke landene de opererer. Det er derfor et ønske fra vore samarbejdspartnere i landene, at der bliver et tættere regionalt samarbejde, og det er vores bedste bud på at styrke fagbevægelsen, siger Frank Runchel, programkoordinator i 3Fs internationale afdeling.

– Globaliseringen påvirker også det sydlige Afrika ved, at produktionen flytter derhen, hvor arbejdskraft og produktionsomkostninger er billigst. Det har vi allerede set mange eksempler på inden for sukkerproduktion, tapperier og tekstilproduktion, anfører Frank Runchel og fortsætter:

– Det er en enorm men også fælles udfordring at sikre, at for eksempel sukkearbejderne i Mozambique ikke bliver dem, der skal betale hele prisen for, at sukkermøllerne flytter dertil. Derfor er det nødvendigt med et meget tættere regionalt samarbejde mellem fagforeningerne inden for beslægtede områder, så de ikke spilles ud mod hinanden, men i stedet er i stand til at formulere fælles krav.

11 fagforbund i 6 lande

Det er U-landsstyrelsen, der har godkendt det nye regionale program.

Det kommer til at omfatte 11 faglige organisationer i 6 lande inden for 3 brancher, landbrug, industri og byggeri. De 6 lande er Mozambique, Sydafrika, Lesotho, Swaziland, Zimbabwe og Zambia.

Fagforeningerne i regionen er, delvis med Sydafrika som undtagelsen, relativt svage og har haft svært ved at omstille sig til fri markedsøkonomi og til de udfordringer, globaliseringen giver.

Med vigende medlemstal har fagforeningerne svært ved at servicere medlemmerne og forsvare deres rettigheder. Det kniber samtidig med at spille en mere aktiv politisk rolle i den offentlige debat og over for regeringer og arbejdsgivere.

Det er netop programmets overordnede mål, at fagforeningerne som aktive civilsamfundsorganisationer kan bidrage til at opnå respekt for de faglige rettigheder, mere social lighed og bedre levevilkår for lønarbejderne i de 6 lande.

“Det er et meget ambitiøst mål, og det nås ikke på kort sigt eller alene ved fagbevægelsens indsats. 3F betragter ikke desto mindre en reel demokratisk udvikling med et reguleret arbejdsmarked og en mere ligelig fordeling af indkomsterne som en forudsætning for stabilitet og sikkerhed i regionen og dermed for en positiv økonomisk udvikling på længere sigt”, hedder det i 3Fs programansøgning.

23,5 millioner over 2 år

3F har søgt Danida om og fået bevilget 23,5 mio. kr. til det 2-årige program i det sydlige Afrika.

Samtidig med ændringen fra 3 enkeltprojekter til et samlet, regionalt program ændres også modellen for rådgivning, idet 3Fs regionale kontor i det sydlige Afrika kun vil have én udstationeret dansker.

Den grundlæggende rådgivning skal varetages af lokalt personale. De mere specialiserede opgaver løses af rejsende danske fagforeningsrådgivere.

Læs mere på www.3f.dk