Vand – konflikt eller samarbejde? Det skal nyt dansk 3-årigt forskningsprogram belyse

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Hvad bliver konsekvenserne for de fattige af øget konkurrence om vand i u-landenes landdistrikter? Det skal et nyt forskningsprogram, ledet af Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) i København, give svar på, skriver DIIS i en pressemeddelelse onsdag.

Danidas forskningsudvalg for udviklingsforskning har netop bevilget 10 millioner kr. til et forskningsprogram, der i løbet af de næste 3 år (2007 – 2010), skal kortlægge konflikter og samarbejde om vand i 5 lande i Latinamerika, Afrika og Asien og analysere konsekvenserne for de fattige.

Forskningen, som vil blive koordineret af seniorforsker Helle Munk Ravnborg, DIIS, vil blive gennemført i samarbejde med såvel danske som nationale og internationale partnere i Bolivia, Nicaragua, Mali, Zambia og Vietnam. Derudover vil der foregå forskning i Tanzania i tilknytning til programmet.

Vand er nødvendig for udvikling. Derfor er et af FNs 2015-mål da også at halvere andelen af mennesker, som ikke har sikker adgang til rent drikkevand og sanitet.

Men vand er ikke kun vigtigt for de fattige som drikkevand. Vand er nødvendigt til vanding af afgrøder og kvæg, til opretholdelse af økosystemer der sikrer vandforsyningen, bestande af ferskvandsfisk, græsningsmuligheder for kvæg, osv., hvis de fattige skal ud af deres fattigdom.

Der har de seneste år været et stigende fokus på vand som kilde til konflikt, ikke mindst siden afviklingen af World Water Week i Stockholm tidligere i år og udgivelsen af FNs udviklingsprograms Human Development Report 2006 “Beyond scarcity: Power, poverty and the global water crisis”.

Især risikoen for konflikter hen over landegrænserne har været sat i fokus og det er derfor også dem, vi – takket være international forskning – ved mest om. Men der er stigende fcrygbt for, at vi de næste årtier vil se stadig flere og mere alvorlige, lokale konflikter om vand.

Vores viden om lokale vandkonflikter er imidlertid begrænset og stammer især fra sporadiske beretninger om lokale vandkonflikter snarere end fra systematiske undersøgelser.

Derfor ved vi faktisk ikke, om der bliver flere og alvorligere vandkonflikter, efterhånden som konkurrencen om de tilgængelige vandressourcer skærpes, eller om den skærpede konkurrence snarere resulterer i øget samarbejde mellem – udvalgte – grupper i deres forsøg på at skabe sig sikker adgang til vand.

Uden en sådan viden er der fare for, at en stribe initiativer i mange udviklingslande til at sikre en mere effektiv og ligelig vandforvaltning vil fejle.

Det er baggrunden for, at DIIS sammen med sine partnere i Nord og Syd har sat sig som opgave at skabe en systematisk viden om konflikter og samarbejde i lokal vandressourceforvaltning og deres konsekvenser for de fattige.

Man kan se programbeskrivelsen på DIISs hjemmeside:
http://diis.dk/graphics/_Staff/hmr/

Competing%20for%20water_short%20description_december%202006.pdf

Der er link til ovenstående tekst – på dansk og engelsk – fra DIISs hjemmeside, http://www.diis.dk

Yderligere oplysninger om det nye forskningsprogram hos seniorforsker Helle Munk Ravnborg, [email protected], tlf. 32 69 86 94.