Forfatningsdebat i Zambia:”Vi skal opføre os som kristne, ikke proklamere det”

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Det har udløst hed debat i Zambia, at en kommission, der er nedsat til at udarbejde en ny forfatning, anbefaler, at landet i det sydlige Afrika ikke længere skal erklære sig for en kristen nation. Tilhængere af forslaget mener, at det er på høje tid, at erklæringen fjernes fra forfatningen, mens modstanderne frygter moralsk forfald.

Af Manja Kamwi, Informationsmedarbejder for MS-Zambia

Siden 1996 har der i forordet til den zambianske forfatning stået, at Zambia er en erklæret kristen nation. Nu skal den erklæring væk, anbefaler Mungomba Kommissionen, som blev nedsat i 2003 til at gennemgå den nuværende forfatning og komme med forslag til en ny.

Forslaget ligger nu klart, og her konkluderer Mungomba Kommissionen, at den kristne nationsdeklaration er diskriminerende mod andre religioner og dermed i strid med andre dele af forfatningen, der garanterer religionsfrihed i Zambia.

Det forslag har udløst en hed og meget følelsesladet debat i Zambia.

Tilhængere af deklarationen, mener, at den er harmløs og blot udtryk for de værdier, Zambia og dets folk sætter højt – de kristne. Men det er juraprofessor Anyangwe ved universietet i hovedstaden Lusaka ikke enig i:

– Det er helt klart, at erklæringen som kristen nation opmuntrer til bedre favorisering af kristne, kristne institutioner og er en direkte trussel mod retten til at udøve andre religioner, siger professoren til MS-Zambias nyhedsmagasin, NewZ.

Professor Anyangwe mener, at selv om deklarationen umiddelbart virker meget uskyldig, så kan den i hænderne på en kristen fundamentalistisk præsident blive et farligt våben – ikke kun mod andre religioner, men også imod forskellige tolkninger af kristendommen.

Den tolkning er lederen af en af de mange nykristne kirker i Zambia, Nortmead Assembly of God, Joshua Banda, ikke enig i. Han mener, at deklarationen blot tjener som et symbol på, hvilke værdier Zambia sætter højt.

– Vi har masser af moskeer her i landet, hvor vores venner går hen for at bede – et klart tegn på, at deklarationen ikke truer andre religioner. At vælge en kristen værdi har ikke noget med diskrimination at gøre, for det ligger i kristendommen at være tolerant overfor andre religioner, siger Joshua Banda til MS-Zambias nyhedsmagasin.

“Så kan man jo netop spørge, hvorfor den skal være der, hvis den blot udtrykker en værdi”, siger professor Anyangwe og anfører, at “man ikke kommmer uden om, at en sådan erklæring i den zambianske forfatning sender et klart signal til andre religioner om, at de ikke nyder samme overvågenhed som kristendommen”.

– Ordentlige kristne har ikke behov for at proklamere deres kristenhed. Det viser sig i den måde, vi opfører os på, siger professor Anyangwe, som tillige peger på de politiske implikationer ved at have en sådan deklaration i forfatningen.

Ikke mindst i disse tider, hvor forholdet mellem muslimer og kristne verden over er spændt på grund af den af USA-ledede krig mod terrorisme.

– Jeg mener, at det faktisk ville være et rigtig godt tidspunkt for Zambia til at fjerne den deklaration. Det vil være et signal til resten af verden om, at vi som en nation kan omfavne alle mennesker uanset deres religiøse tilhørsforhold. Som det altid og fortsat bør være her i Zambia, siger professor Anyangwe.

Det var den tidligere og nu korruptionsanklagede præsident, Frederick Chiluba, der i et forsøg på at vinde politisk terræn i 1996 erklærede Zambia for en kristen nation. Det blev allerede dengang kritiseret – også af mange præster, der i dag støtter forslaget om at fjerne erklæringen fra grundlovsteksten.

Kilde: Mellemfolkeligt Samvirke elektroniske nyhedsbrev for december 05