Zambia: Chiluba anklages for svindel til flere hundrede millioner

Redaktionen

Zambias tidl. præsident, Frederick Chiluba, stod tirsdag anklaget ved en domstol i Lusaka for 168 tilfælde af misbrug af offentlige midler, som tilsammen løber op i over 40 mio. dollars (ca. 245 mio. kr.), rapporterer BBC Online.

Han afviser anklagerne som politisk motiverede og en “heksejagt imod min person” og hans advokater siger, at pengene gik til at betale efterretningsvirksomhed i udlandet.

Retsforhandlingerne varede kort og blev udsat til genoptagelse onsdag. Iagttagere mener, retssagen kan trække ud i årevis, nogle siger helt op til 6 år. Chiluba har hyret et team af fremstående og dyre advokater, og der måtte tirsdag findes ekstra pladser til dem i retslokalet i Lusaka.

Frederick Chiluba (60), buskonduktøren, der via en fagforeningskarriere steg til sit lands højeste post ved at slå landsfaderen Kenneth Kaunda i 1991 og selv blive præsident – ironisk nok på en kampagne mod korruption og slendrian -, kan gå hen og blive sit lands største korruptionsforbryder, hvis han kendes skyldig.

Det er det indtryk anklagemyndigheden spreder, efter at tusinder af timer er brugt på at afdække, hvad der kaldes et stærkt organiseret netværk, hvorigennem ministre og højtstående embedsfolk i den tidligere regering siges at have lodset utalte millioner ud af det fattige lands statskasse.

Anklagemyndigheden vurderer, at de 168 anklagepunkter om misbrug og svindel for 40 mio. dollars og andre anklagepunkter, som kommer for senere i december, kun er toppen af isbjerget.

– I de sager, vi følger, løber de stjålne værdier op i over 300 mio. dollars (1,8-1,9 milliarder kr.), og de er hovedårsagen til den knibe, vi alle – hele landet – befinder os i i dag, siger lederen af Zambias taskforce for korruptionsbekæmpelse, Mark Chona.

Svindelen frygtes at være så systematisk, omfattende og organiseret, at den allerede er døbt “matrix of plunder” – alle plyndringers moder.

Intet under, at Chona og hans medarbejdere har fået frie hænder til at grave i Chilubas 10 år ved magten (1991-2001), uanset hvor lang tid det vil tage. Mark Chona siger, at teamet allerede har beslaglagt 16 private ejendomme, der er købt for tilsvindlede offentlige midler, ligesom 400 selskaber og foretagender og 150 personer undersøges.

I den første retssag, som indledtes tirsdag, står Chiluba og hans tidl. efterretningschef, Xavier Chungu og adskillige tidligere ministre og højtstående embedsfolk tiltalt for at have kanaliseret store summer fra Zambias finansministerium til en konto i London-filialen af Zambias “National Commercial Bank”, Zanaco.

Chiluba siger, at pengene blev brugt til at finansiere landets efterretningstjeneste i udlandet, men efterforskerne mener, at midlerne forsvandt ned i en hemmelig “slush fund” – en slags fedte- og bestikkelseskasse -, der blev brugt til at klare Chilubas og Chungus private og personlige udgifter.

Anklagemyndigheden fremfører, at et britisk-baseret bankier-selskab med bistand fra 2 engelske advokatfirmaer flyttede pengene over i bl.a. konti i skattely-lande, trust funds og investeringsporteføljer. Andre penge blev brugt til at købe politisk støtte eller udbetalt til medlemmer af Chilubas omfangsrige familie.

Både USA og Storbritannien har støttet anklagemyndigheden og anti-korruptionsstyrken med donormidler og ekspertise under hele forløbet. Den britiske højkommisær (ambassadør) Tim David, sagde tirsdag til BBC, at i lyset af anklagernes alvor var det af største vigtighed for alle i Zambia, at retfærdigheden skete fyldest.

– Denne kampagne mod korruption kan kun gøre os opmuntrede og glade. Den zambianske regering søsatte efterforskningsholdet meget hurtigt efter valgsejren, og de har siden fastholdt efterforskningen med standhaftighed og konsekvens. Og vi hjælper dem, hvor vi kan, sagde Tim David.

I den anden retssag, som indledes den 16. december, står Chiluba og Chungu overfor 65 andre anklagepunkter om misbrug og svindel med offentlige midler for anslået 4 mio. dollars.

Anti-korruptions-teamleder Mark Chona, der er tidl. premierminister, siger sammenfattende, at en stor del af skylden for Zambias nuværende situation kan henføres til Chilubas misregimente. Den engang så rige kobbernation i det sydlige Afrika er i dag et af verdens fattigste lande. Udlandsgælden stod på 5,4 milliarder dollars (godt 33 mia. kr.) i december 2002 og afbetalingen af gælden udgør nu 20 procent af statens indtægter.

Over 80 procent af befolkningen lever for mindre end en dollar om dagen og den gennemsnitlige forventede levealder er nu nede under 40 år, bl.a. på grund af den omsiggribende aids-epidemi, som myndighederne endnu ikke har sat effektivt ind imod.

Anti-korruptionsefterforskere vurderer, at systemet under Chiluba tillod den daværende præsident at stå i spidsen for en “eftergivenheds-kultur overfor korruption” Med andre ord: Hvis præsidenten kunnne svindle og bedrage, kunne alle andre det også.

– Det er fundamentalt set den knibe, vi står i i dag, siger Mark Chona. Højkommissær Tim David giver ham ret: – Dette land er meget fattigt. De beløbsstørrelser, vi her taler om, vil til enhver tid betyde en signifikant forskel for Zambias økonomi og fremtidsudsigterne for det zambianske folk.

Mark Chona vurderer, at en række toppolitikere regelmæssigt fik udbetalt returkommissioner for at give millionkontrakter på anlægsarbejder og andre ydelser. Han mener, at Zambia betalte en kunstig høj pris for den olie, landet importerede, og blev underbetalt for realværdien af sin væsentligste indtjeningskilde af udenlandsk valuta, kobbereksporten.

– Millioner af dollars blev forspildt og ødslet bort på kontrakter, der aldrig blev honoreret, og som de ansvarlige ikke kerede sig om., så snart de havde fået deres penge under bordet, hævder Chona.

– Hvis disse penge var blevet investeret ordentligt, hvis de var blevet sat i velgennemtænkte og økonomisk bæredygtige projekter, sat i den sociale sektor, så tror jeg ikke dette land ville være sunket ned i det morads, vi nu befinder os i, siger Mark Chona og lægger til:

– Udfra det bevismateriale, vi har indsamlet, blev den zambianske offentlighed forrådt godt og grundigt.

Frederick Chiluba forsøgte længe at ændre Zambias forfatning, så han kunne stille op til en tredje præsidentperiode, men efter voldsom politisk uro og stærkt pres fra de udenlandske donorer, herunder Danmark, opgav han, og hans parti opstillede i stedet Levy Mwanawasa til præsidentvalget i 2001.

Efter Mwanawasas tiltræden som præsident indgav Chiluba begæring om straffrihed i henhold til forfatningen, men i juli sidste år blev immuniteten frataget ham af hans efterfølger.

Zambia har længe været af af Danidas programsamarbejdslande og modtog 239 mio. kr. i dansk bilateral bistand i 2002. Danmark var bl.a. meget aktiv for at sikre et fair og demokratisk præsident- og parlamentsvalg i landet i 2001.

Læs også “Zambias ekspræsident sigtet for svindel”, 05.08.03, under rubrikken Arkiv i menuen ude til venstre.