Film om hvalhajen på dk4

Redaktionen

Ud fra kysten i den lille by, Donsol, på Fillippinerne lever verdens største fisk, hvalhajen.

I modsætning til andre steder i verden kunne beboerne i Donsol ikke drømme om at slå hvalhajerne ihjel, fordi de ufarlige kæmper er en stor turistattraktion, som er med til at hæve levestandarden for beboerne, skriver WWF Verdensnaturfonden i en pressemelding fredag.

Lene Topp fra WWF Verdensnaturfonden er med til at sikre overlevelsen af denne kæmpe fisk. Man kan nu følge Lenes Topp og de lokales kamp i arbejdet for at bevare verdens største fisk.

Filmen “Hvalhajerne fra Donsol” vises på TV-kanalen dk4 i perioden fra den 22. december til den 8. februar 2009, bl.a. torsdag den 25. december kl. 20, tirsdag den 30. december kl. 19 og lørdag den 7. februar 2009 kl. 20.

Om hvalhajen

Hvalhajen kan blive op til 18 meter. Den lever af små havorganismer, som den filtrerer ind gennem sit enorme tandløse gab. I princippet er den beskyttet af Washington Konventionen om handel med truede dyr og planter, i praksis er beskyttelsen meget begrænset.

Hvalhajen er f.eks. fredet i Filippinerne, hvor WWF har været med til at udvikle hvalhajturisme, som giver lokalbefolkningen en god ekstraindtægt. Men hvis slagtningen af hvalhajerne i andre dele af Koraltrekanten får lov til at fortsætte, er det tvivlsomt, hvor længe turister vil kunne blive ved med at observere de enorme havskabninger.