Flere Danida-penge til Libanon

Redaktionen

FN har udsendt appel om 1 milliard kr. til det humanitære arbejde i Libanon og udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) bevilger nu 25 mio. kr. mere til regionen, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse tirsdag.

Den humanitære situation i Libanon er forværret de seneste dage. Over 500.000 vurderes tvunget til at forlade deres hjem på grund af krigshandlingerne, og et stort antal er flygtet til Syrien.

FN har netop udsendt en appel på ca. 150 mio. US dollar (900 mio. kr.), der dækker ca. 20 organisationers arbejde.

Danida ydede allerede i sidste uge et første bidrag på ca. 4 mio. kr. til det humanitære arbejde i Libanon.

Ulla Tørnæs udtaler:

– Adgangen til de nødlidende i Libanon er et afgørende problem, der må løses. Uden mulighed for at få hjælpen hurtigt frem er der overhængende risiko for, at der opstår en stor humanitær katastrofe. Danmark appellerer derfor indtrængende til konfliktens parter om at sikre effektive humanitære korridorer.

– Jeg har på baggrund af FN’s appel om bistand besluttet at yde yderligere ca. 19 mio. kr. til den humanitære indsats i Libanon. De yderligere midler vil blive kanaliseret via FN-organisationer, især UNICEF, WFP og UNHCR, og danske NGOer, der har kendskab til området. Vi vil selvsagt følge situationen nøje for at se, om der evt. vil blive behov for yderligere dansk humanitær bistand.”

Gaza/Vestbredden
Samtidig med den kritiske situation i Libanon er den humanitære situation i de besatte palæstinensiske områder, særligt i Gaza-striben, blevet forværret. Udviklingsministeren har derfor besluttet at afsætte yderligere midler til den forhøjede FN-appel på 383 mio. kr. for de besatte palæstinensiske områder.

Udviklingsministeren udtaler:

– Samtidig med at vi yder støtte til den nye krise i Libanon, må vi ikke glemme den meget vanskelige humanitære situation særligt i Gaza, hvor den civile befolkning fortsætter med at lide under de seneste måneders optrappede konflikt. Vores opmærksomhed og den humanitære indsats må derfor fastholdes også her.

I Libanon har Røde Kors allerede i sidste uge fået bevilget 4 mio. kr. fra Danida. De nye midler til Libanon-krisen på samlet 18,6 mio. kr. går til indsatser udført af FN-organisationerne UNICEF, WFP og UNHCR, og danske NGOer, der har kendskab til området.

Midlerne går til bl.a. fødevarer, transport, husly for de fordrevne og særlige programmer for børn. Der er afsat 0,6 mio. kr. til det syriske Røde Halvmåne, som har en stor opgave at tage sig af de mange indstrømmende flygtninge fra Libanon.

Til det humanitære arbejde i Gaza-Vestbredden er der allerede i år afsat 16 mio. kr. til den akutte indsats gennem UNRWA, ICRC og WFP. Det nye bidrag på 7 mio. kr. går til UNRWAs omfattende humanitære arbejde.

Danida yder dertil et årligt generelt bidrag på 60 mio. kr. til UNRWAs almindelige undervisnings- og sundhedsarbejde for de 4,3 mio. palæstinensiske flygtninge.

EU Kommissionen har i første omgang afsat 10 mio. EURO, ca. 75 mio. kr. til den humanitære krise. Læs mer på http://ec.europa.eu/echo/

Danmark medfinansierer FNs nye katastrofefond, hvor FN kan trække op til 30 mio. US dollar pr. krisesituation. Danmark indbetalte i foråret 50 mio. kr. hertil. FN har foreløbig trukket 5 mio. US dollar (30 mio. kr.) herfra til Libanon-krisen.

Læs mere herom, CERF http://ochaonline.un.org/webpage.asp?Page=2101

Yderligere information hos kontorchef Jan Top Christensen i Danida, tlf. 33 92 14 24.