Per Stig: Mere dansk humanitær støtte til Afrika – især til Darfur

Redaktionen

Udenrigsminister Per Stig Møller har besluttet at støtte udvalgte humanitære indsatser i Afrika gennem Verdensfødevareprogrammet (WFP) med tilsammen 28 mio. kr., skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse tirsdag.

Per Stig Møller (K) udtaler i den anledning:

– Millioner af afrikaneres overlevelse er dagligt afhængig af hjælp udefra. Den humanitære krise i Darfur i Sudan karakteriseres af FN som den værste humanitære krise i verden lige nu. Over en million er fordrevet fra deres hjem, og antallet af mennesker, som er berørt af konflikten, risikerer at stige yderligere. En ekstraordinær indsats er påkrævet for at imødegå en sultkatastrofe.

– Krisen i Darfur er blot én blandt flere humanitære kriser i Afrika. Krisernes løsning kræver konkrete initiativer. Jeg er derfor glad for, at vi også gennem WFP kan yde et bidrag hertil, slutter udenrigsministeren.

Der er tale om et samlet bidrag til udvalgte WFP landeindsatser i Afrika på i alt 28 mio. kr. Der ydes støtte til WFPs programmer i henholdsvis Sudans Darfur region (8 mio. kr.), Uganda (4 mio. kr.), Eritrea (4 mio. kr.), Angola (4 mio. kr.) samt til en regional indsats i De Store Søers region, som i WFPs program dækker Rwanda, Burundi og Tanzania (5 mio. kr.).
Herudover ydes støtte til en trustfond til løsning af logistiske opgaver i forbindelse med nødhjælpsleverancer (3 mio. kr.).

WFP har til formål at bekæmpe fattigdom og sult og at fremme økonomisk og social udvikling ved anvendelse af fødevarer. WFP spiller en central rolle i den internationale humanitære bistand som leverandør af fødevarer i akutte krisesituationer samt til sårbare grupper i overgangen mellem nødhjælpsprojekter og mere bæredygtige udviklingsprojekter. WFP har et veludviklet logistisk netværk og arbejder i næsten alle konfliktområder, herunder i områder hvor kun ganske få humanitære organisationer er repræsenteret.

En stor del af WFPs humanitære indsatser koncentrerer sig om støtte til flygtninge og fordrevne. Disse grupper er også prioriteret højt i de indsatser, som nu modtager dansk støtte. Der vil dog i flere af landeindsatserne også blive ydet støtte til andre sårbare grupper, herunder bl.a. børn og afvæbnede soldater. En del af WFPs fødevaredistribution sker gennem mad-for-arbejde eller mad-for-uddannelse programmer.

Fra dansk side vurderes det, at WFP yder en effektiv humanitær indsats.

Mere detaljeret information om Verdensfødevareprogrammets indsatser i de respektive lande kan søges på organisationens hjemmeside, www.wfp.org

Yderligere oplysninger hos Stefan Islandi, Kontoret for Humanitær bistand og NGO-samarbejde, tlf.: 33 92 19 21.