ADRA får første programaftale med Danida – udløser millioner til arbejdet i nordlige Uganda

Forfatter billede

“Aktion for Social Forandring” er overskriften på ADRA Danmarks nye og første landeprogramaftale med Danida.

Aftalen indebærer, at Danida bevilger i alt 22 millioner kr. til ADRAs udviklingsarbejde i Uganda over de næste 3 år, fremgår det af en omtale på organisationens website fredag

Selv om den nye programaftale løber over 3 år, forventes programmet at have et 9-årigt perspektiv og indgå som en del af ADRA Ugandas samlede landeprogram.

ADRA Danmark har tidligere kun fået penge til enkeltprojekter, som typisk har haft et kortere tidsmæssigt perspektiv, så med den nye programaftale bliver organisationens udviklingsarbejde i høj grad styrket, hedder det.

– Aftalen er en blåstempling af vort langvarige arbejde i Uganda samt vort fortsatte engagement i landet, siger ADRA Danmarks generalsekretær Lehnart Falk og fortsætter:

– Med det nye program får vi mulighed for at indgå i et tættere samarbejde med ADRA Uganda og styrke vor fælles indsats for at hjælpe de mest udsatte befolkningsgrupper i landet.

Målet med programaftalerne er ifølge Danidas civilsamfundsstrategi også netop: ”..at tilvejebringe grundlag for samlede indsatser, der sikrer større tyngde, mere kontinuitet og bedre dialog med samarbejdspartnere i udviklingslandene”.

Mange års erfaring

Den første 3-årige fase vil blive gennemført i Kotido, Abim og Kaabong distrikterne i Karamoja i det nordlige Uganda. Et område, som på grund af lange tørkeperioder og sparsom nedbør er præget af nomadeliv.

Området har også været ramt af en stribe konflikter og betragtes som relativt utilgængeligt og usikkert, hvilket har sat den lokale befolkning tilbage i forhold til udviklingen i resten af det østafrikanske land, der i forvejen er programsamarbejdsland for Danida.

– ADRA Danmark har haft projekter i Karamoja i mere end 8 år, og i samarbejde med ADRA Uganda har vi gennem årene fået oparbejdet stor erfaring med udviklingsarbejdet netop dette område, forklarer ADRA Danmarks programchef Bjørn Johansen og lægger til:

– Med den nye programaftale har vi mulighed for at engagere os yderligere i det fattige område og arbejde med en større fleksibilitet og et mere langsigtet perspektiv.

Civilsamfund og Sociale forandringer

Programmets mål er på lang sigt at opnå et styrket og lokalt forankret civilsamfund (folkelige organisationer og grupperinger) i Uganda, som er en dynamisk aktør i sociale, politiske og økonomiske beslutningsprocesser.

Der vil være speciel fokus på at styrke civilsamfundet indenfor, fødevaresikkerhed, sundhed og ikke mindst uddannelse. Der vil bl.a. blive oprettet skoleledergrupper, lærergrupper samt et netværk for skolebestyrelser og forældreråd.

Programmets direkte målgruppe er på ca. 8.000 indbyggere i Karamoja, men de forskellige aktiviteter forventes at have en positiv effekt på mere end 60.000 indbyggere

Bæredygtighed

For at sikre programmet optimal bæredygtighed (gennemslagskraft) arbejder ADRA Danmark intensivt med “Communication for Social Change”.

Dette begreb giver befolkningen i lokalsamfundene mulighed for at tale deres egen sag via forskellige kommunikationskanaler samt bygge netværk, som kan udfordre og ændre de eksisterende strukturer i samfundet.

Strukturer, der medvirker til at fastholde dem i en ond spiral af fattigdom med bl.a. manglede adgang til ordentlige sundhedsfaciliteter og uddannelsesinstitutioner. Med andre ord: Være sunde, raske og oplyste.

ADRA Danmark er en international nødhjælps- og udviklings-organisation, som har arbejdet med nødhjælp og udvikling siden 1987.

ADRAs danske afdeling er del af et stort internationalt netværk, som består af flere end 5.500 medarbejdere fordelt på 120 lande. ADRA Danmark har rod i Adventistkirken, men er selvstændig og uafhængig af kirken.

ADRA Danmark arbejder i 7 afrikanske lande: Burundi, DR Congo, Liberia, Malawi, Rwanda, Sudan (herunder Darfur) og Uganda.

Se også www.adra.dk