Rwanda: Hårde krigsforbryderstraffe

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

FNs Internationale Krigsforbrydertribunal for Rwanda har idømt en ledende medarbejder på en rwandisk radiostation og chefredaktøren på et magasin til fængsel på livstid, mens endnu en radiomedarbejder fik en fængselsdom på 35 år for at have opildnet til folkedrabet for 9 år siden, rapporterer BBC Online onsdag.

Anslået 800.000 personer mistede livet på mindre end 100 dage i 1994, da 100.000 hutuer bevæbnet med geværer og macheter gik amok i en blodrus i Rwanda i Centralafrika.

Dommene markerer afslutningen på en 3 år lang retssag ved det internationale FN-tribunal for Rwanda i Arusha i Tanzania. Under sagen har flere vidner berettet om ekstreme mediers store rolle i at ophidse hutu-ekstremister til massakrer på tutsier og moderate hutuer. Alle 3 tiltalte er fundet skyldige i folkemord, i at opfordre til folkemord og for forbrydelser mod menneskeheden.

Ferdinand Nahimana er medstifter af den berygtede private radiostation, Radio Television Libres des Milles Collines. RTML, der direkte opfordrede hutuer til at “knuse kakkerlakkerne” – slagte tutsierne. Han fik en livstidsdom.
Dommer Navanathem Pillay sagde onsdag ved bekendtgørelsen af dommen, at Nahimana “valgte bevidst folkemordets vej og forrådte andres tillid, både som intellektuel og leder”.

I radio RTML læste medarbejderne op af lister med navne på folk, som de opfordrede andre til at dræbe, ligesom de ofte fortalte, hvor ofrene kunne findes. BBCs reporter i Rwanda fortæller, hvordan hutuer, der stod ved vejspærringer, hvor tutsierne blev standset og massakreret under folkemordet, ofte lyttede til radioen for at få yderligere informationer.

I et fattigt land, hvor mange hverken kan læse eller skrive, kan transistorradioens rolle ikke overvurderes. Kritikere har senere sagt, at utalte lidelser formentlig kunne være undgået, hvis man hurtigt havde blokeret radiostationerne med støjsendere. Men som så meget andet, der skulle være gjort, skete dette heller ikke.

Jean-Bosco Barayagwiza, der sad i ledelsen hos radio RTML, fik 35 års fængsel, men fik strafudmålingen reduceret til 27 år på grund af den tid, han allerede har siddet inde. Både han og Nahimana blev arresteret i Cameroun i marts 1996.

Hassan Ngeze, der udgav det ekstremistiske magasin Kangura i Rwanda, fik fængsel på livstid, også for at have opfordret til folkedrab. Dommer Pillay sagde til ham, at “du forgiftede dine læseres sind”. Ngeze blev anholdt i Kenya i juli 1997, oplyser BBC Online.

Til alle 3 dømte sagde Pillay: – Uden på noget tidspunkt at benytte skydevåben, macheter eller andre fysiske våben forårsagede I døden for tusinder af uskyldige civile”.

Mandag blev en tidligere borgmester i Rwanda dømt til fængsel på livstid for sin rolle i folkedrabet. Han ledede bevæbnede hutuer til en kirke, hvor hundredvis af tutsier havde søgt tilflugt, kun for at lide en grusom død – mænd kvinder og børn blev skåret ihjel uden skånsel.