Regeringer og bevæbnede grupper over hele verden benytter bevidst frygten som våben til at nedbryde menneskerettighederne og skabe en stadig mere polariseret og farlig verden.
Det konkluderer Amnesty International i sin årsrapport for 2007, som offentliggøres onsdag (23. maj).
– Gennem en kortsigtet og frygtfremkaldende politik underminerer regeringer menneskerettigheder og retsregler, giver næring til racisme og fremmedhad, splitter samfund, styrker ulighederne og sår kimen til mere vold og flere konflikter, siger Irene Khan, der er generalsekretær i Amnesty International i London.
“Amnesty International Report 2007” tegner et dystert billede af menneskeretssituationen og et verdenssamfund, der på mange områder er lammet af mistillid og afgrundsdybe forskelle, når det gælder holdningen til massive krænkelser af menneskerettighederne.
Det gælder både de næsten glemte konflikter i Tjetjenien, Colombia og Sri Lanka (Ceylon) og højt profilerede kriser som i Mellemøsten.
– Frygtens politik fører til flere overgreb på menneskerettighederne, så ingen ret længere er hellig, og ingen kan føle sig sikker. Krigen mod terror og krigen i Irak med sit lange synderegister af menneskeretskrænkelser har skabt en dyb splittelse, som kaster mørke skygger over det internationale samfund og gør det mere vanskeligt at løse konflikter og beskytte civile, siger Irene Khan, og fortsætter:
– Det mest rammende billede på de globale krænkelser af menneskerettighederne er den amerikansk ledede krig mod terror og programmet for “ekstraordinære forsvindinger”, hvilket involverer regeringer i lande så langt fra hinanden som Italien og Pakistan, Kenya og Tyskland.
Danmark er omtalt i Amnestys årsrapport på følgende områder: Diskrimination, terrorlovgivning, isolationsfængsling, vold mod kvinder, politimagt og ytringsfrihed.
Lars Normann Jørgensen, der er generalsekretær for Amnesty Internationals danske afdeling, fremhæver, at man også i dansk sammenhæng genfinder frygten som det, der har drevet politikerne til at vedtage en terrorlovgivning, som på flere punkter bryder med grundlæggende principper for retsstaten.
Lars Normann Jørgensen:
– Frygten har skabt en snigende accept af brugen af tortur, forsvindinger og dødsstraf og af stramninger i de nationale lovgivninger, som for få år siden ville være utænkelige. Politikerne er gået på kompromis med helt basale rettigheder i kampen mod terror, og frygten har skabt en tro på, at hvis vi bare sætter de terrormistænkte bag lås og slå uden de normale retssikkerhedsgarantier, så vil problemet gå væk.
– Men det gør det ikke. Vi bygger nye mure ved at mistænkeliggøre bestemte befolkningsgrupper og fjerne domstolskontrollen på vitale områder af dansk lovgivning, anfører han.
Yderligere oplysninger hos kommunikationschef Dan Hindsgaul mobil
24 84 65 67. Årsrapport 2007 står på på www.amnesty.dk/aarsrapport