Kinesisk systemkritiker 11 år i fængsel

Forfatter billede

En af Kinas mest fremtrædende borgerrets-aktivister, Liu Xiaobo, blev fredag idømt 11 års fængsel i en af de hårdeste domme, der er afsagt i dette årti mod demokrati-forkæmpere, skriver flere medier.

Dommen til den 53-årige tidl. professor i litteratur betyder også, at han mister sine borgerlige rettigheder i 2 år efter sin løsladelse. Det betyder, at han ikke må tale eller skrive offentligt om en lang række emner.

Liu Xiaobo skrev og talte for demokrati og menneskerettigheder og kritiserede Kinas regerende kommunistparti. Han var en af hovedmændene bag Charter 08.

Det er et dokument, der opfordrer regeringen til politiske reformer, herunder åbne valg af politikere, ytringsfrihed religionsfrihed, et uafhængigt retsvæsen, offentlig kontrol med embedsmænd, lighed mellem land og by og garanti for menneskerettighederne generelt.

Han blev kendt skyldig i at “opfor-dre til omvæltning af staten”. En amerikansk-baseret organisation, “Dui Hua”, siger, at den kender til 5.700 sager om personer i Kina, der er fæng-slet for forskellige former for politiske aktiviteter