Rekrutterer vi krigere til taleban?

Forfatter billede

Af Lis Garval
journalist, medlem af u-landsnyts redaktion

Vi høster, som vi sår. Tager vi os ikke af de afghanske børn, er de vore fjender om fem år. Så enkelt er Lars Møllers budskab i filmen ”Krig i børnehøjde”.

Og mini-interviewet med obersten fra Hærens Kampskole er hele filmen værd.

Det er journalisten og psykologen Eva Arnvig, der sammen med sin afghanske kollega og mangeårige ven Behroz Khan, fik ideen til filmen og har produceret den.

Filmens fokus er, som titlen siger, børn i krigssitua-tioner, børn som ofre for voksnes krigshandlinger og den ubodelige skade, krigen kan påføre børn.

Den tager ikke direkte stilling til, om Danmark skal være krigsførende i Afghanistan eller ej. Det er ikke dens ærinde.

Det er børns skæbne i krig og krigslignende situationer, når de i tillæg til sult og fattigdom og manglende skoleuddannelse bombarderes med angst.

– Der skal ikke mange promiller af de penge, man ofrer på krigsførelsen, til at komme de omkring 70.000 fædre- eller forældreløse børn i Kabul til undsætning. Med mad, med tag over hovedet, med skoler. Det kan lade sig gøre at mildne deres sår i sjælen, siger Eva Arnvig og tilføjer:

– Svigter vi dem, der skal genopbygge Afghanistan, rekrutterer vi soldater til taleban. I filmen gives eksempler på projekter til gavn for børn, der ellers bruger døgnets lyse timer på tiggeri eller på at lede efter mad på lossepladser.

Eva Arnvig, der indtil for få år siden var chef for UNDPs Nordiske Informations kontor i København, har tidligere produceret film fra Afghanistan, og hun har flere på idestadiet.

– ”Krig i Børnehøjde”, der har fået finansiel støtte af Danida, har været vist i DR 2 og norsk TV, Deutsche Welle har vist den globalt på tysk, engelsk, fransk og arabisk, og den er købt af 14 mellemøstlige TV-stationer. Men flere projekter til gavn for gadebørnene i Kabul er det ikke blevet til endnu, oplyser hun.

Foreninger med interesse for emnet kan låne DVD ved henvendelse til Eva Arnvig, e-mail [email protected]