Pind vil snakke pressefrihed i u-landene med danske journalister

Forfatter billede

Udviklingsminister Søren Pind (V) vil styrke Danmarks støtte til frie medier og inviterer pressen til en diskussion af frie mediers betydning for demokrati og udvikling, skriver udenrigsministeriet i en presse-melding mandag.

Mødet finder sted onsdag – se mere i u-landsnyts kalender under dato 30.06.10

Søren Pind:

– En fri, fræk og faglig dygtig presse er helt afgørende for demokratisk udvikling. Når medierne er under pres fra f.eks. udemokratiske kræfter, skal vi svare igen med at støtte den frie presse. Derfor vil jeg prioritere dette i dansk bistand.

Styrkelse af frie medier er en vigtig brik i udviklingsministerens frihedsdagsorden og et betydningsfuldt led i den danske indsats for at bidrage til at fremme demokratiske samfund, hvor alle har frihed til at deltage og ytre sig på lige vilkår.

Mødet vil være en anledning til at drøfte udviklingsministerens “visioner for støtte til frie medier i forlængelse af hans nye udviklingspolitiske strategi”, hedder det.

Som led i den danske indsats til støtte for frie medier i Sri Lanka har udviklingsministeren inviteret 21 ledende journalister og redaktører fra Sri Lanka på 3 ugers uddannelse i Danmark. Journalisterne fra Sri Lanka er også inviteret til at deltage i mødet.

Sri Lanka er et dramatisk eksempel på de enorme udfordringer medierne står over for i mange udviklingslande. Sri Lanka rangerer hvad angår pressefrihed lavest af alle lande med formelt demokratisk styreform som nr. 162 ud af 175 lande på den seneste opgørelse fra organisationen Journalister uden grænser.

Mord og bortførelser af mediefolk har været udbredt under den netop afsluttede borgerkrig og der udøves fortsat en omfattende intimidering af oppositionen og kritiske journalister.