Hjælp til afghanere flyves til Dubai

Forfatter billede

Omregnet over 18 milliarder kroner i sedler pakket i kufferter er de seneste 3 år fløjet ud af Kabul lufthavn. Mange af pengene havner i Dubai ved Den Persiske Havbugt, skriver DR online onsdag.

Meget tyder på, at en del af pengene kommer fra den internationale bistand til Afghanistan, som magtfulde klanledere og embedsmænd har bemægtiget sig.

De kontantbeløb, der flyves ud fra Kabul, er usædvanligt store i forhold til Afghanistans bruttonationalprodukt på 13,5 milliarder dollar. Toldere i lufthavnen oplyser, at de mange kontanter er amerikanske dollar, saudiarabiske riyaler, pakistanske rupier og norske kroner. Selv forældede tyske mark, der stadig kan omveksles, er med i forsendelserne.

De fleste penge, der strømmer gennem lufthavnen, ekspederes af såkaldte hawalas. Det er særlige pengekontorer i den muslimske verden, der specialiserer sig i pengeoverførsler, og som har eksisteret i flere hundrede år.

Hawalas er lovlige, men pengestrøm-men som oftest svær at følge. De foregår som en direkte kontakt mellem pengekontorer i Afghanistan og f.eks. Dubai. Pengene afleveres til et pengekontor i Afghanistan, som meddeler et pengekontor i Dubai, at beløbet skal udbetales dér. Ingen blander sig i, hvordan de indbyrdes løser transaktionen.

En del af de 14 milliarder dollar, som Nato-landene sidste år brugte på bistand til Afghanistan, kan forsvinde ud af landet på den vis, skriver Wall Street Journal. Det samme kan penge fra Taliban-oprørere og narkokonger.