WWF advarer: Livet i en af verdens største floder i overhængende fare

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

WWF råber vagt i gevær over en planlagt stor dæmning på Mekongfloden i det nordlige Laos, som netop er ryk-ket et afgørende skridt tættere på realisering, fremgår det af en presseudtalelse fra Verdensnaturfonden fredag.

Den laotiske regering har godkendt den videre proces med opførelsen af Sayabouly-dæmningen, der skal skaffe billig strøm til landet og bl.a. betales med bistand fra Verdensbanken. Sayabouly-dæmningen er den første af 11 planlagte dæmninger på Mekong, der alle skal godkendes af medlemslandene i Mekong River Commission (MRC).

– Vi ved allerede, at store dæmninger, som dem vi ser på tegnebrættet her, vil have enorme negative konsekvenser for livet i Mekong, anfører Lasse Juul-Olsen, der leder WWF Verdensnaturfondens projekter i Mekong.

– Floden udgør verdens største ferskvandsfiskeri, og en stor del af de fiskebestande, som lever her, vil kollapse, når de ikke kan komme frem til deres gydesteder på grund af dæmningerne, gør han gældende og lægger til:

– Det vil også få uoverskuelige følger for de 60 millioner mennesker, der i dag får over 80 procent af deres proteiner fra floden.

Mekong er levested for flere end 1.300 fiskearter, nogle af dem findes ingen andre steder. De stort anlagte byggeprojekter risikerer at blive sidste afgørende dødsstød for nogle af flodens truede arter som floddelfinen og den sjældne kæmpemalle.

På en workshop arrangeret af MRC blev det konkluderet, at man med dagens teknologi ikke kan bygge dæmninger, der gør det muligt for så mange og vidt forskellige fiskearter fortsat at vandre op og ned ad floden.

WWF opfordrer derfor til, at man udskyder dæmningsbyggerierne på hovedfloden, til man har undersøgt byggeriernes konsekvenser og alter-nativer til bunds. Det presserende behov for strøm skal i mellemtiden løses ved at opføre dæmninger på bifloderne for at skåne hovedfloden.

WWF har fra dansk side støttet en netop overstået konference i Thailand, hvor førende europæiske, amerikanske og asiatiske finansielle institutioner deltog for at diskutere de finansielle, sociale og miljø-mæssige risici, som de 11 vandkraftværker vil have for Mekongfloden.

Ikke mindst for at finde bæredygtige alternativer, der kan løse regionens behov for elektricitet.

Yderligere oplysninger hos:
Karoline Rahbek, kommunikationsmedarbejder,
Tlf. 31 13 07 70 og e-mail: [email protected]