Jo flere døde, desto flere penge

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Antallet af døde er afgørende for viljen til at yde nødhjælp.

Det er den barske virkelighed mere end 20 millioner pakistanere må sande. Verdenssamfundet har kun doneret 34 procent af det beløb, FN har bedt om til Pakistan.

Mens jordskælvet i Haiti udløste en strøm af nødhjælpsdollars, har det oversvømmede Pakistan måttet se langt efter hjælp i samme omfang.

For hvor FNs appel til Haiti er opfyldt med 70 procent, ligger appellen til Pakistan på 34 procent, skriver Danidas månedsavis “Udvikling” i sit seneste nummer, der netop er kommet på gaden.

En af årsagerne er, at mens pressen var mødt talstærkt op i Haiti, har fremmødet været mindre i Pakistan.

Det fremgår af en rundspørge, Udvikling har foretaget blandt 6 danske lands-dækkende medier – DR, TV2, Politiken, Berlingske Tidende, dagbladet Information og Morgenavisen Jyllands-Posten. Tilsammen sendte de 14 reportere ud for at dække jordskælvet i Haiti mod blot 5 i Pakistan.

Det samme billede gør sig gældende i en søgning på den danske artikeldatabase Infomedia, hvor kombinationen “Haiti jordskælv” i perioden fra katastrofen indtraf og 2 måneder frem gav 7.033 hits, mens en lignende søgning på “Pakistan oversvømmelse” blot gav 277 hits.

Michael Andersen, fuldmægtig i Danidas kontor for humanitær bistand, mener, at tallene afspejler en afgørende forskel på katastroferne i de to lande – antallet af døde. Oversvømmelserne i Pakistan har simpelt hen ikke kostet nok menneskeliv til, at pressen for alvor har fokuseret på katastrofen.

– Pressen har en tendens til at fokusere meget på dødstallet; på den måde appellerer man til læsernes sympati. Folk tager lidt lettere på det, når det som i Pakistan drejer sig om 22 millioner påvirkede, men kun 1.700 døde, siger han.

Uventede katastrofer giver opmærksomhed

Katastrofechef hos Dansk Røde Kors Birgitte Ebbesen peger på, at katastrofens type også spiller ind på verdenssamfundets reaktion.

– Uventede og voldsomme katastrofer trækker altid opmærksomhed. De langsomme katastrofer er langt sværere at formidle. Hastighed spiller en afgørende rolle, forklarer Birgitte Ebbesen, der netop selv har besøgt Pakistan.

Erfaringen viser, at når en katastrofe opstår pludseligt, vil verdenssamfundets interesse automatisk være større og reaktionen hurtigere. Det gjaldt både da tsunamien ramte Asien i december 2004 og da jordskælvet rystede Haiti i januar i år.

Når en uventet katastrofe på den måde ændrer alt fra den ene dag til den anden, virker det stærkere på folk end de længerevarende katastrofer, der opbygges og eskalerer over tid, påpeger de 2 nødhjælpseksperter, Udvikling har talt med.

Læs mere på www.udvikling.dk

Man kan abonnere gratis på “Udvkling”