Hvem lå i kiste 13?

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Lis Garval
journalist og medlem af u-landsnyts redaktionsledelse

Hvem lå i kiste 1? I kiste 7, 13, 25 og 31? Det gjorde danske soldater, fløjet hjem fra Afghanistan i en kiste dækket af Dannebrog.

Hvem der var skjult bag nummeret fortælles i bogen ”De faldne”, der mandag blev præsenteret af Berlingske Media i Berlingsalen.

Fire medarbejdere ved Berlingske Tidende – journa-listerne Karl Erik Stougaard, Jesper Dahl Caruso og Line Holm Nielsen og fotografen Mads Nissen – står bag.

Bogen er nemlig baseret på en portrætserie, som indledtes for halvandet år siden og fortsat kører i Berlingske under samme navn – ”De faldne”.

Hensigten er at portrættere samtlige danske ofre i krigen i Afghanistan. At gøre faldne soldater til mennesker af kød og blod.

Bogen fortæller om de første 28 faldnes liv, deres forventninger, deres håb, deres sorger og glæder, deres død. Og også det, der skete bagefter med de efterladte. Families og venners tætte samarbejde med forfatterne har været afgørende for portrætterne.

Ved præsentationen mandag eftermiddag var mange pårørende til de faldne soldater til stede – forældre, søskende og bedsteforældre. De var der sammen med to soldater, der er kommet hjem med livet, men ikke med alle lemmer i behold og med både en tidligere feltpræst og forsvarschef Knud Bartels.

De to soldater deltog i en livlig debat med publikum, som udtrykte både sympati og tak til soldaterne, der bl.a. blev spurgt, hvorfor de havde meldt sig til tjeneste i Afghanistan.

Svaret var en blanding af nysgerrighed og kammeratskab. For dem var det prisen værd. Og der hørtes kun den lille beklagelse over, at offentlig-heden ikke rigtigt synes at anerkende og værdsætte soldaternes indsats, selv om forståelsen er blevet bedre. En udvikling som den nye veteranpolitik måske kan fremme…

Det er netop et af formålene med bogen: At gøre soldaterne i Afghanistan mere synlige i medierne og dermed skabe forståelse og respekt for deres indsats.

Forsvarschefen blev spurgt, hvad succeskriteriet for Danmarks krigsførelse er og kunne kun svare, at der er tale om en proces, som skal lede til et bedre samfund.

De internationale styrker skal medvirke til at skabe rimelig sikkerhed og stabilitet, der er en forudsætning for, at afghanerne kan påtage sig ansvaret for deres egen udvikling. De internationale styrker kan ikke løse det afghanske problem. Det kan kun afghanerne.

Bartels nærer ikke umiddelbart stor frygt for Talebans tilbagevenden, hvis de internationale styrker trækkes tilbage.

12 millioner mobiltelefoner er kun et af flere synlige tegn på de samfundsændringer, der trods alt er sket i de seneste år. Kvinder kan bevæge sig uden for hjemmet og piger kommer i skole.

Afghanerne vil ikke have Taleban tilbage, mener forsvarschefen.

Se også http://www.berlingske.dk/boeger/liv-i-bog-om-doeden

NB! Der er nu 38 danske faldne i Afghanistan, men forfatterne har af etiske årsager ikke medtaget de seneste 10 faldne indenfor de seneste 6 måneder i bogen.

“De faldne”
Udgivelsesdato: 09.11.2010
Forlag: Berlingske Media i samarbejde med People’s Press
Sidetal: 434
Indbinding: Hæftet
ISBN 978-87-994101-0-1
Sprog: Dansk
Udgave/Oplag: 1.Udgave 1.Oplag
Særpris i forsalg ved bestilling på nettet: 254 kr.
Normalpris i boglader: 299 kr.