Nobelkomite inviterer Suu Kyi til Oslo

Forfatter billede

19 år efter at Aung San Suu Kyi blev hædret med Nobels fredspris for sin kamp for demokrati i Burma, bør hun nu endelig komme til Oslo for at holde sit nobelforedrag.

Det siger nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, til nyhedsbureauet NTB, efter at militærjuntaen i Burma lørdag har ophævet demokratiforkæmperens husarrest, rapporterer DR online.

Suu Kyi turde ikke rejse til Norge for at modtage nobelprisen i 1991 af frygt for, at hun ikke ville få lov til at rejse ind i hjemlandet igen. Det var hendes nu afdøde britiske mand, Michael Aris, som sammen med parrets to sønner modtog Nobels fredspris på Suu Kyis vegne.

Thorbjørn Jagland glæder sig over, at den burmesiske oppositionsleder er på fri fod efter at have tilbragt 15 af de seneste 21 år i husarrest i sit hjem i Rangoon.

DANMARKS REAKTION

Udenrigsminister Lene Espersen (K) siger lørdag:

– Aung San Suu Kyi er i dag blevet løsladt fra en husarrest, hun aldrig skulle have været i.

– Nobelprisvinde-ren er mere end nogen anden et symbol på fred og frihed. Generalerne har med falske anklager, vilkårlig husarrest og andre restriktioner på hendes bevægelsesfrihed forsøgt at forhindre Aung San Suu Kyi i at deltage i det politiske liv i Burma i næsten 21 år.

– Alligevel er hun i dag mere end nogensinde ikonet for Burma og landets befolkning i dets kamp for demokrati og respekt for menneskerettig-heder.

– At flere end 2.000 politiske fanger stadig sidder indespærrede i Burma, vidner om den massive undertrykkelse og de brud på grundlæggende frihedsrettigheder, Burmas befolkning lider under. Og det understreger igen, at valget den 7. november hverken var frit, retfærdigt eller inklusivt.

– Danmark vil sammen med EU, USA, FN og ASEAN-landene holde nøje øje med, at de nye magthavere lever op til deres forpligtelser og giver Aung San Suu Kyi og andre oppositionspolitikere mulighed for uden restriktioner at deltage i det politiske liv i Burma.

– Samtidig vil vi opretholde presset på den nye regering for at alle andre politiske fanger løslades. Vi kræver, at de nye magthavere med konkrete skridt viser, at de er villige til at iværksætte en proces mod demokrati og national forsoning, som Burmas befolkning har så hårdt brug for, slutter udenrigsministeren.