Danida i Malaysia: Slut med miljøbistand, nu må erhvervslivet tage over

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Det skete med en stor malaysisk-dansk Danida fællesstand på den internationale green tech og øko-produktmesse IGEM2010 i Malaysias hovedstad, Kuala Lumpur.

En af deltagerne, den danske ingeniørvirksomhed EnviDan, fik i 2007 Danida-støtte til at eksportere dansk know-how og til at lave et demonstrationsanlæg til rensning af spildevand i samarbejde med malaysiske Darco Water.

I dag leverer det danske-malaysiske joint-venture spil-devandsløsninger til Malaysias palmeolieindustri og byder på rens-ning af organisk spildevand i en stribe andre asiatiske lande, hvor Darco Water har kontorer.

Virksomheden udtrykker ifølge ministeriets pressemeddelelse tilfredshed med den danske strategi:

– Uden Danida er det usandsynligt, at vi havde etableret os i Malaysia og indgået i et samarbejde med en lokal virksomhed, siger Regin S. Andersen fra EnviDan.

Fra rådgiver til forretningsmand

Den tidligere rådgiver på miljøprogrammet i Malaysia, Poul Erik Kristensen, personificerer koblingen fra miljøbistand til den kommercielle sektor.

Han var Danced-rådgiver (det tidligere danske miljøprogram før Danida) på Malaysias første energirigtige bygning, det malaysiske energi-ministerium, og er i dag direktør for et 12 mand stort konsulentfirma, Independent Energy Network (IEN) i Kualu Lumpur, der rådgiver om energibesparelser og certificerer miljørigtige bygninger.

– Danida har været med til at sætte energirigtigt byggeri på dagsordenen, og vi har fulgt op på den udvikling. Vi har tre afsluttede og 12 igangværende projekter, og vi er nu også på vej ind i Indonesien og Singapore, siger Poul Erik Kristensen, der også deltog på green tech messen i Kuala Lumpur med 86.000 besøgende.

Hul igennem til regeringen

Danida-standen bestod af 10 danske virksomheder og deres malaysiske partnere, der udstillede teknologiske løsninger inden for vandrensning, udvinding af biogas og lossepladsgas, affaldshåndtering osv. – som alt sammen udspringer af samarbejdet i miljøprogrammet.

Den danske stand fik bl.a. besøg af den malaysiske konge og premier-minister Najib Razak, der ser landets olieforekomster svinde ind og har store planer om at gøre Malaysia grønt gennem energibesparelser og vedvarende energi.

Selv om miljøbistand fra Danmark ikke bliver videreført, ser ambassaden lyst på de muligheder, som støtten har skabt:

– 16 års dansk miljøbistand betyder, at der er substans i vores relation til den malaysiske regering. Vi har nem adgang til landets embedsmænd, og det er til gavn for danske eksportvirksomheder, siger ambassadør i Kuala Lumpur, Svend Wæver.