Kvindeforsker i panel med Søren Pind om mikrolån til fattige kvinder

Forfatter billede

Mikrolån til kvinder fører ikke automatisk til større lighed mellem kønnene.

Det vil sandsynligvis være et af de argumenter, som Dr. Linda Mayoux vil fremføre, når hun onsdag d. 24. november deler talerstol med udviklingsminister Søren Pind (V) på et seminar om emnet “køn og mikrofinans”.

Mikrofinans når verden over ud til både kvinder og mænd, også i lande med store kønsforskelle. Kvinder har vist sig at være bedre til at spare op end mænd, men også bedre til at tilbagebetale lån.

Mikrofinans har derfor ikke kun været udråbt som et middel i fattigdomsbekæmpelse, men også for kønslig ligestilling og “empowerment” af kvinder.

Linda Mayoux vil stille spørgsmåls-tegn ved begge dele. Og det har hun gjort i mange år.

Tilbage i mikrofinansens første årti blev der forsket i Bangladesh om betydningen af mikrofinans for kvinderne stilling.

Langt de fleste medlemmer af den Nobelpris-belønnede bangalske Grameen Bank var nemlig fattige kvinder.

Det viste sig imidlertid, at små lån til kvinder faktisk kunne have en nega-tiv indvirkning på forholdet mellem kønnene. Når konen fik indtægter, kunne manden i familien spare sine tilskud til husholdningsbudgettet.

Eller værre: mænd kunne kontrollere lånene, som kvinderne tog, men lod dem stadig stå for tilbagebetalingen.

Linda Mayoux deltog i denne forskning, der i begyndelsen blev betragtet som næsten kætterisk i mikrofinansverdenen.

Men dokumentationen var stærk og den blev ikke fremført af mikrofinansens “fjender”, men af “vennerne”, som blot mente at mikrofinans i sig selv krævede at blive set i en større helhed.

Uden sideløbende interventioner i forhold til kvinders – og mænds – roller og kvinders rettigheder ville det ikke føre til nogen “empower-ment”. Det har været en af Linda Mayoux’ hovedteser i alle de år, hun har arbejdet med emnet.

Hun har argumenteret for, at kønsaspektet ved mikrofinans skulle meget stærkere ind i de “best practice” vejledninger om mikrofinans, som de fleste donerer, også Danida søger at følge.

Hvis betegnelsen feministisk økonom eksisterer, passer det nok på Linda Mayoux.

Og det bliver interessant at se hende i et panel sammen med den danske udviklingsminister, som står for den nye “frihedsstrategi”, hvor kvinder nævnes hyppigt, og den kvindelige entreprenør måske endda er fremstillet som en slags ideal.

Men hvordan støtter man flere stærke kvindelige entreprenører, som kan bidrage til økonomisk vækst og “frihed”? Kan fattige kvinder blive stærke entreprenører?

Ikke med lån – og ikke med ord – alene, vil Linda Mayaoux sikkert sige, og hun vil have 25 års solid forskning og erfaring som ballast.

Paneldiskussionen finder sted den 24. november kl 15.15-17.30 på CBS. Formanden for Dansk Forum for Mikrofinans (DFM), Ole Dahl Rasmussen er panelets tredje deltager – se også u-landsnyts kalender under dato 24.11.10.

Arrangementet er organiseret af Kønsnet, DFM og “360 grader’, som er en Facebook-gruppe af CBS-studerende.

Hvis man vil have mere indsigt i Linda Mayoux arbejde som forsker, konsulent og aktivist gennem årene kan hendes web-site anbefales: www.lindaswebs.org.uk

Se også
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/17-11-10/gates-i-stor-donation-der-skal-bringe-bankv-senet
og
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/15-11-10/h-rde-betingelser-fattige-der-l-ner-sm-bel-b-udl-s