EUs udenrigschef vil ophæve våben-blokade mod Kina – nej fra V og S

Forfatter billede

EUs nye fælles udenrigspolitiske chef, briten Catherine Ashton, lægger op til at ophæve EU-landenes embargo mod våbeneksport til Kina, som blev indført efter massakren på Den Himmelske Freds Plads i Beijing i 1989, skriver Berlingske Søndag.

I et udenrigspolitisk oplæg til EU-landenes regeringer skriver hun, at våbenembargoen er “en større forhindring i arbejdet med at udvikle et stærkere udenrigs- og sikkerhedspolitisk samarbejde mellem EU og Kina. EU bør vurdere embargoens praktiske betydning og finde en vej frem”.

I oplægget, som Berlingske er i besiddelse af, kalder Ashton videre våbenembargoen for et irritationsmoment, og udenrigsminister Lene Espersen (K) er ikke afvisende. Hun “hilser det velkomment, at Ashton tager hul også på de vanskelige sager”.

Samme syn præger ikke udenrigsordførerne for Venstre og Socialdemokraterne, som begge overfor bladet vender sig klart imod en ophævelse af blokaden.

Venstres Michael Aastrup Jensen anfører at “Kina skal levere noget meget konkret, hvis våbenembargoen skal ophæves”, og Socialdemokrater-nes Jeppe Kofod kalder det et “helt forkert signal… ikke mindst i lyset af sagen om (Nobelpristageren) Liu Xia-obo”.

Han kunne ikke komme til Oslo for at modtage prisen, da styret i Beijing holder ham indespærret.

Det kræver fuld enighed mellem alle 27 EU-lande, hvis embargoen skal fjernes.