Udenrigsministeriet – Køreplan for ligestilling stort set parat

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Lis Garval
Medlem af U-landsnyts redaktionsledelse

Nu skal det være: Udenrigsministeriet er stort set parat med køreplanen for udmøntning på ligestillingsområdet af strategien for Danmarks udviklingssamarbejde, ”Frihed fra Fattigdom – Frihed til Forandring”. Tilbage står kun koordinering med køreplaner for strategiens øvrige prioritetsområder, der alle skal integrere ligestilling.

Køreplanen, der også omfatter områderne seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder samt hiv/aids, har været drøftet med den danske ressourcebase på området.

Køreplanen omfatter primært aktiviteter i 2011, og det er kun for aktiviteter i 2011, at planen indeholder specificerede mål og indikatorer.

Sammenfattende kan siges, at planen stort set signalerer ”business as usual” -med lidt mere vægt på EU-samarbejde.

Fokus vil være på at konsolidere og styrke bestræbelserne på at fremme ligestilling og kvinders muligheder, både gennem den danske udviklingspolitik og gennem udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Planen refererer til den danske MDG3-kampagne, som havde gennemslagskraft ude i verden – og som har været stærkt medvirkende til at give udviklingsmål 3 om ligestilling og kvinders muligheder en central placering på den internationale dagsorden.

Desuden vil Danmark være aktiv i UN Women (FNs nye ligestillingsenhed, der skal sikre at ligestilling indarbejdes i hele FN-systemets arbejde), dels som bestyrelsesmedlem, dels gennem fremme af danske prioriteter i UN Women’s arbejdsprogram.

Den høje danske profil, når det gælder Sikkerhedsrådsresolution 1325 om kvinder, fred og sikkerhed, (UNSCR 1325) vil blive yderligere styrket i målrettede indsatser i skrøbelige stater og i humanitær bistand.

På det multilaterale områder vil forberedelserne til Danmarks EU-formandskab i 2012 blive prioriteret, og man vil fra dansk side indgå aktivt i EU’s taskforce om vold mod kvinder og om UNSCR 1325.

Gennem IFC – International Finance Cooperation – vil man støtte kapacitetsopbygning for kvinder, der vil starte egen virksomhed. Fokus er på afrikanske kvinder.

Seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder (SRSR)

At sikre kvinders seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder har gennem en årrække været et prioritetsområde, og den stærke danske indsats udvides nu med fokus på befolkningstilvæksten.

I 2011 vil aktiviteterne være koncentreret om opbygning af netværk i EU og en styrket dialog med multilaterale organisationer om, hvordan man bedst sikrer kvalitet i SRSR – bl.a. i forbindelse med budgetstøtte.

Hiv/aids

I løbet af 2011 skal der gennemføres et review af den danske hiv/aids-bistand, gennemførelsen af strategien fra 2005. Målet var at fordoble bistanden i 2010, og det mål blev nået.
Køreplanen oplyser ikke, hvor mange midler, der er afsat til de forskellige aktiviteter.

NGO-bemærkninger

Bestyrelsen for Foreningen for Kønsforskning kommenterer udkastet til køreplanen på hjemmesiden og skriver bl.a., at man vil ” tilskynde, at man allerede i den første årsplan inkluderer forskning, da netop forskning på området kan være med til at sikre, at projekter og indsatser er i overensstemmelse med de behov og i dialog med den kulturelle kontekst, hvori de skal implementeres”.

Ligeledes ”vil Foreningen gerne tilskynde, at man inkluderer mænd i handlingsplanen, da kønsligestilling og fremme af kvinders rettigheder ikke alene er kvinders ansvar, men samfundets generelt, og derfor er mænd også en del af løsningen”.

Der er fra NGO-side iøvrigt spurgt til, hvordan køn og ligestilling er tænkt ind i strategiens øvrige prioritetsområder og efterlyst fokus på synergier mellem de forskellige områder.

Ligeledes er der spurgt til, hvordan man har indtænkt træning i systemet, så man kan sikre planens gennemførelse, og peget på, at seksualitet og kønsidentitet, måske lige med undtagelse af hiv-området, kunne fortjene større opmærksomhed, da det er vigtigt i f.eks. både et fattigdomsperspektiv og et menneskerettighedsperspektiv.