Danske u-landspenge i Somalia havnede hos militante islamister

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Danida lukker nu for pengekassen til udviklingsprojekter i områder i det sydlige og centrale Somalia, som siden august i fjor har været kontrolleret af den yderligt-gående islamistiske organisation, “Al Shabaab”, skriver Berlingske torsdag.

Det er en konsekvens af, at bistandsmidler til et landbrugsprojekt under Dansk Flygtningehjælp angiveligt er havnet i lommerne på lokale militante islamister.

Afsløringerne fremkommer i en rapport, som Dansk Flygtningehjælp har afleveret til udenrigsministeriet. Udviklingsminister Søren Pind (V) opgiver i Berlingske det svindlede beløb til “højst 120.000 kr.” og erklærer sig i øvrigt meget tilfreds med den danske NGOs indsats i de berørte områder.

Der var sidste år afsat 140 mio. kr. fra dansk side til udviklingsprojekter og nødhjælp i Somalia, langt det meste til katastrofeorienteret nødhjælp rettet mod hundredtusinder af fordrevne og sultende.

Søren Pind vil som følge af svindel-sagen kun lukke for udviklingssamarbejdet, ikke for nødhjælpsindsatsen og anfører overfor Berlingske, at hans beslutning om at gå ind med store bistandsmidler i såkaldt skrøbelige stater “er rigtig, og den bliver ikke ændret på grund af sagen fra Somalia”.

Seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), Lars Engberg-Pedersen, er derimod skeptisk overfor egentlige udviklings-aktiviteter i et krigs- og kaosramt land som Somalia:

– Det kræver nogenlunde fredelige forhold. Til gengæld skal der meget til for at opgive det humanitære nødhjælpsarbejde, siger han til avisen.

FLYGTNINGEHJÆLPEN FORKLARER

Dansk Flygtningehjælp skriver torsdag på sit website følgende under en overskrift, hvor det gøres gældende, at man nu “intensiverer (sin) moni-torering (overvågning) af hjælp til Somalia”.

Det hedder:

“Trods stigende ustabilitet og vanskelige arbejdsvilkår fortsætter Dansk Flygtningehjælp arbejdet i Somalia.

En ny undersøgelse foretaget af Dansk Flygtningehjælp peger på nogle af de risici, der er forbundet med at sikre hjælp til netop dette område, der er hjem for en af verdens mest isolerede og sårbare befolkninger. Undersøgelsen betyder, at den tætte monitorering, der finder sted i dag, skal styrkes yderligere.

Kun få hjælpeorganisationer arbejder i dag i den såkaldt sydcentrale del af Somalia (SCZ), der ligger nordvest for Mogadishu på grænsen til Etiopien. Dansk Flygtningehjælp har været til stede i Somalia siden 1998 og i det sydcentrale område siden 2005.

I dag foregår arbejdet i et solidt funderet netværk i regionen, der gør det muligt at hjælpe fordrevne og de mest udsatte grupper i Somalia.

Arbejdet i Somalia er forbundet med særlige risici og en lang række særlige evaluerings- og monitoreringskrav. De skal sikre, at hjælpen fra Danmark og de internationale organisationer kommer flest muligt til gavn, og minimerer risikoen for korruption og uregelmæssigheder.

I Somalia er store dele af befolkningen underlagt krav om betaling af bidrag og skatter til oprørsbevægelsen al-Shabaab, men her har interne revisioner afdækket, at dette ikke har været tilfældet for Dansk Flygtningehjælps ansatte og aktiviteter.

Det er dog velkendt, at der i det somaliske miljø er indikationer på beskatning af somaliske forretningsdrivende.

Hiiraan-regionen er præget af et stort antal internt fordrevne og jævnlig tørke, der har gjort det nødvendigt at sætte ind med forsyning af de mest basale fornødenheder i form af bl.a. rent drikkevand og mad.

Udover at sikre nødhjælp til denne urohærgede del af Somalia arbejder Dansk Flygtningehjælp med mere langsigtede udviklingsprojekter for at forbedre lokale levevilkår og højne muligheden for selvforsyning og opretholdelse af et eksistensminimum.

I forbindelse med arbejdet i det sydcentrale Somalia peger den seneste undersøgelse på uregelmæssigheder og uautoriserede betalinger til al-Shabaab.

Trods reelt manglende dokumentation af disse uregelmæssigheder og misfortolkninger i forbindelse med udarbejdelser af rapporten, har Dansk Flygtningehjælp besluttet at imødekomme enhver tvivl og usikkerhed.

Derfor suspenderes alle forpligtelser i forbindelse med mere langsigtede indsatser i Hiiraan-regionen. Herefter vil det kun være egentlig nødhjælp, der fortsat formidles gennem Dansk Flygtningehjælp.

Dansk Flygtningehjælp er certificeret efter den internationale HAP-standard (Humanitarian Accountability Project) og har forpligtet sig til anerkendte standarder for humanitært arbejde.

Først når det er muligt at sikre disse standarder vil Dansk Flygtninge-hjælp evaluere mulighederne for at genoptage den langsigtede hjælp til det sydcentrale Somalia”.
(slut)

Kilde: www.flygtning.dk