Grundig rapport om dansk bistand til Bolivia

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Eva Rasmussen
Journalist og medlem af U-landsnyts redaktion

Dansk udviklingssamabejde med Bolivia synger på sidste vers. Et centralt program som støtten til oprindelige folk blev udfaset i 2010. De sidste programmer slutter i midten af 2013.

Den danske ambassade i Bolivia har netop offentliggjort 2010 – rapporten for udviklingsamarbejdet mellem Danmark og Bolivia. Det er en grundig rapport, der både gør rede for resultater og for udfasningsprogrammer. Det kan imidlertid undre, at rapporten ikke indeholder en vurdering af, hvad udfasningen kommer til at betyde for Bolivia – og for Danmark.

Udover oprindelige folk har det dansk-bolivianske samarbejde haft adskillige andre elementer: Landbrug, der udfases i 2013. Miljø, der sluttede i 2010. Uddannelse, der fortsætter til 2013. Offentlige reformer, der ligeledes slutter i 2013 samt en reform af retssystemet, der slutter i 2012. Endelig støtter ambassaden også et B2B program samt et kulturprogram, der søger at fremme oprindelige folk.

Landbrug

Danmark har siden 1999 støttet boliviansk landbrug med 447 millioner kroner, Udfasningen har et budget på 170 millioner, der investeres i et forsøg på at hjælpe 15.000 familier i det bolivianske højland ud af fattigdommen.

Miljø

Danmark har fra 1999 til 2005 støttet programmet med 180 millioner kroner. Fra 2006 til 2011 med 200 millioner.

Programmet søger at få oprndelige folk til at tage aktiv del i beskyttlesen af miljøet, der er truet af forurening fra minedriften og overudnyttelse af naturresurserne.

Uddannelse

På uddannelsesområdet arbejder Danmark sammen med Holland, Sverige og Spanien om at styrke undervisningsministeret uddannelsesprogram og støtte ngo´en CEPOS, oprindelige folks uddannelsesråd.

Danida har afsat 115 millioner kroner til udfasningen af programmet fra 2011 til 2013. Etbleringen af kostskoler i landområderne har betydet, at flere – ikke mindst piger – er kommet i skole, da de ikke længere skal ud på en utryg skolevej..

I Sydamerikas fattigste land er der nu, ifgl ambassadens årsberetning 92 procent af børnene, der får en grundskoleuddannelse. Og der er stort set lige så mange piger som drenge.

Et stort problem er imidlertid lærernes dårlig uddannelse. Derfor medfinansierer Danmark efteruddannelsen af 12.000 uuddannede lærere.

Reformer af den offentlige sektor

Danmark har siden 1999 støttet adskillige reformer af den offentlige sektor i Bolivia. Det aktuelle program indledtes i 2008 og udfases i 2013. Budgettet er på 110 millioner kroner.

Takket være programmet er alle bolivianske love blevet offentligt tilgængelige på nettet på spansk. aymar og quechua.

Undervisningsdiplomer, der tidligere skulle betales for, er blevet gratis, og 16 nye offentlige anklagere er sat ind i kampen mod den udbredte korruption.

B2B

I beskrivelsen af Business to business programmet er ambassaden mindre optimistisk end i fremstillingen af de øvrige arbejdsområder. I stedet for at fokusere på resultater, siges det således, at ambassadens B2B program FORSØGER ”at bidrage til udviklingen af den private sektor i landet ved at støtte etableringen af langsigtde partnerskaber mellem virkomheder i Danmark og Bolivia”.

Oprindelige folk

Via programmet for oprindelige folk, der sluttede i 2010 er der opmålt 11.307,747 hektarer jord på de oprindelige folks fællesjorder, og der er udstedt skøder til 135 samfund.

Den bolivianske forfatning anerkender 36 forsklellige oprindelige folk med hver dere sprog og kultur.

Erfaringerne fra de 14 år, som Danida har arbejdet sammen med oprindelige folk, blev i 2010 samlet i en rapport, der blev uddelt både til oprindelige folks organisationer, offentlige institutioner og internationale organisationer, som Verdensbanken og relevante FN-institutioner