Religion kan gå hen og få en ny rolle i Danmarks udenrigspolitiske indsats for et mere fredeligt og demokratisk Mellemøsten og Nordafrika.
Udenrigsministeriet har netop bevilliget Danmission 1,5 million kr. til et nyt større dialogprogram, hvor religionsforståelse- og samarbejde skal bidrage til demokrati og udvikling.
Det skriver missionsorganisationen i en pressemeddelelse mandag.
Pengene betyder, at Danmission fra juni bliver en aktiv del af et særligt program for dialog og demokrati i Mellemøsten og Nordafrika, det såkaldte Partnerskab for Dialog og Reform. Mellemøsten og Nordafrika, den såkaldte MENA-region, er under revolutionær forandring, og netop religionens rolle kan blive afgørende for fremtiden.
– De seneste religiøse konflikter, hvor fundamentalistiske muslimer angriber både kristne og andre islamiske trosretninger, viser med al tydelighed, hvordan hele det arabiske forår trues af religiøse konflikter, siger Danmissions regionskoordinator, Jonas Norgaard Mortensen, som bor i Kairo og leder det nye dialogprogram.
– Religion er nøglen til Mellemøsten, og med vores nye dialogprogram ønsker vi at være med til at åbne døren til en MENA-region i udvikling og i fred med sig selv og med verden, anfører han.
Programmet hedder “Ledere for interreligiøs forståelse og samarbejde” og involverer partnere og personer fra Danmark, Egypten, Libanon og Syrien.
Målgruppen er ledere, som beskæftiger sig med og har væsentlig indflydelse på religionens rolle i samfundet – f.eks. journalister, politikere, organisationer og religiøse ledere.
I det nye program skal deltagerne igennem et forløb, hvor de dels opbygger netværk på tværs af religioner og kulturer, dels bliver klædt på til at arbejde for forståelse og samarbejde mellem religionerne. Hele forløbet bliver understøttet af en e-læringsplatform, som skal styrke læringen og sikre netværkene i fremtiden.
Målet med den store satsning er, at religion på linje med andre samfundskræfter som politik, erhvervsliv, kultur og medier bidrager til Danmarks indsats for dialog og demokrati i regionen.
Bevillingen fra Udenrigsministeriet løber halvandet år frem til slutningen af 2012, hvorefter Danmission på baggrund af erfaringerne fra pilotfasen håber at kunne fortsætte et større og langsigtet program.
Danmissions opgaver i Mellemøsten
Jonas Norgaard Mortensen kalder religion for den mest afgørende kraft i de mellemøstlige samfund. Derfor er det vigtigt at få religionen og de religiøse aktører og institutioner over på fredens, demokratiets og udviklingens side, hvis samfundene skal udvikles positivt.
– I Danmission arbejder vi ud fra den overbevisning, at religion også kan være en drivende og bærende kraft mod demokrati, udvikling og fredelig sameksistens. Det er Danmissions mission i Mellemøsten, siger han.
Danmission har arbejdet med religion, dialog og udvikling i over 100 år i Mellemøsten.
– Alle missionærer, som har været udsendt til Mellemøsten igennem historien, har erkendt, at det ikke var nok, at mennesker kom i kirken om søndag, hvis de blev dræbt i konflikter eller døde af sult om mandagen, fortæller Danmissions nuværende repræsentant i Mellemøsten.
OM Partnerskab for dialog og reform
Udviklingen i Europa og Danmark er tæt forbundet med landene i Mellemøsten og Nordafrika (MENA), som er Europas naboer mod syd.
På den baggrund iværksatte den danske regering i 2003 Partnerskab for Dialog og Reform (den gang kaldet Det Arabiske Initiativ) med det dobbelte formål at skabe grundlag for styrket dialog, forståelse og samarbejde mellem Danmark og den arabiske verden og for at støtte lokale reformprocesser i Mellemøsten og Nordafrika.
Programmet har et årligt budget på 100 millioner kr., og flere end 120 danske private organisationer og offentlige institutioner er i dag involveret i partnerskaber med over 300 arabiske partnere.
Yderligere oplysninger hos:
Se www.danmission.dk eller kontakt Danmissions regionskoordinator Jonas Norgaard Mortensen, bosiddende i Kairo, e-mail [email protected] og mobil +20 166 231 242