Den sydlige peruanske region, Puno, har de seneste tre uger været lammet af blokader af Aymara-indianere, der kræver et stort mineprojekt bremset. De frygter, at det bl.a. vil forurene Titicaca-søen.
Af Lise Josefsen Hermann, IBIS
Demonstranterne er utilfredse med et storstilet sølvmineprojekt, Santa Ana-minen, som de frygter, vil forurene en flod, der løber ud i den berømte Titicaca-sø, der både dækker boliviansk og peruviansk territorium.
Normalt er grænsen mellem Peru og Bolivia ganske fredelig med smuk udsigt til Titicaca-søen og gnidningsfri passage mellem de to lande.
De seneste tre uger har billedet dog set noget anderledes ud.
Blokerede veje og broer med pigtråd og brændende dæk. Hundredvis af strandede lastbiler og turister, der ikke kan komme frem til deres mål. Og tusindvis af oprørte demonstranter.
HAR BREDT SIG
Først var det omkring byen Desaguadero. Dernæst kom turen til turistdestinationen Copacabana i Bolivia.
Til sidst var alle grænseovergangene mellem de to lande lukket totalt.
Flere end 5.000 utilfredse Aymara-indianere i Peru står bag de omfattende blokader, der har voldsomme konsekvenser for turisme, transportsektor og handel generelt.
I sidste uge sluttede også bolivianske demonstranter sig til blokaderne i solidaritet med deres indianske brødre fra Peru.
ØDELÆGGER VORES LIVSGRUNDLAG
– Vi Aymara-brødre vil ikke acceptere de miner, regeringen har koncessioneret i vores delstat. Koncessionen Santa Ana vil betyde en helvedes masse problemer for os: Forurening af naturen og vandet omkring os – fatalt for det landbrug og den kvægavl, vi lever af. Vi er imod koncessionerne, fordi de ødelægger vores levegrundlag.
Det udtaler en bekymret Armando Yujra Serminto, Aymara-demonstrant fra den peruvianske grænselandsby Collpa Cotaña.