Tingatinga-malerierne – kitsch eller kunst?

Zebra af Said Mkumba. Foto: Svend Erik Sokkelund
Forfatter billede

Af Lis Garval
Journalist og medlem af U-landsnyts redaktionsledelse

Da udstillingen ”Tingatinga: Kitsch eller kunst?” blev vist i Rundetårn i juli 2010, blev den ikke kun anmeldt som den ”måske mest farvestrålende kunstudstilling i København”, den blev også kaldt ”en utrolig flot udstilling, som man ligefrem bliver i godt humør af. Malerierne udstråler en smittende livsglæde”.

Præcist det samme kan man sige om ”Tingatinga .Kitsch or Quality” – det fornemme udstillingskatalog, som nu er udkommet i indbundet udgave: Man kan ikke undgå at blive glad over at se cykellak-malerierne i bogen. I deres farveglæde vælter de ud af siderne og griber en. Nogle er smukke, andre er ikke. Alle er de særegne.

Men skal man anmelde et sådant 2. oplag? Ja, det skal man, fordi bogen er meget mere end et katalog. Det er et værk i sin egen ret og fortjener en egen anmeldelse. Og så er det en gevinst, at der er nyt forord.

Bogen indeholder to artikler om Edward Saidi Tingatinga: en personlig beretning om mødet med Tingatinga af Merete Teisen, og en artikel om Tingatinga maleriets mulige oprindelse. Inspirationen kommer formentligt fra det sydlige Tanzania, hvor såvel Makonde som Makua folket gennem generationer har malet på husenes ydermure.

Det er interessant læsning, men det er den fine gengivelse af mere end 100 malerier, der fascinerer.

Man kan spekulere over, om Tingatinga-malerierne er kitsch eller kvalitetskunst. Eller man kan lade være og bare nyde de farvesprudlende og fabulerende billeder. Fra de første, de enkle – primitive vil nogle sige – til de mere avancerede, til de flere og flere dyr og fugle i malerierne, til by-motiverne og til overgangen fra masonit til lærred.

Man har aldrig kunnet sige Tingatinga uden at nævne to danske navne: Kirknæs og Teisen – begge involveret i Tingatinga-maleriernes start og aktivt medvirkende til at promovere den unikke afrikanske kunstart. Nu må man tilføje navnet Thorup.

Hyæne af E.S.Tingatinga. Foto: Svend Erik Sokkelund

Tingatinga. Kitsch or Quality. Bicycle enamel on board & canvas
Af Tine Thorup og Cuong Sam
Udgivet af thorupART, København
120 sider, farve illustrationer
Kan købes i bogcafeen Tranquebar, København, hos www.thorupart.com, (149 kr. plus porto) og Amazon.co.uk

* Som en fodnote kan nævnes, at et formål med genoptrykningen af bogen er at medvirke til at skaffe en løbende indtægt for de Tingatinga kunstnerne, som medvirker i bogen, medlemmer såvel som ikke medlemmer af TACS (Tingatinga Arts Cooperative Society), ved udbetaling af royalties til TACS for hver solgt bog.

Første oplag – udstillingskataloget – blev hurtigt udsolgt. Det blev købt af udstillingsgæster, men blev også efterspurgt af bogbutikker i Europa og kunststeder i Øst Afrika.

Der er nu sendt 750 bøger til Tanzania, hvor bogen skal lanceres i Dar es Salaam i slutningen af september. ( Firmaet SemcoMaritime fra Esbjerg tager kasserne med bøgerne gratis med i en af deres containere).

I forbindelse med lanceringen i Dar organiseres desuden en udstilling

I am Happy af George Lilanga, 2002. Foto: Svend Erik Sokkelund