Derfor Mauritius: Hurtigt og let, ikke skattely

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Venstres udviklingsordfører Karsten Lauritzen forsvarede i morges i TV2News udviklingsminister Sørens Pinds registrering på Mauritius af en dansk-støttet garantifond, der skal hjælpe små og mellemstore afrikanske virksomheder med at låne penge i afrikanske banker. Danmark har bidraget med 150 mio. kr. til garantifonden.

Karsten Lauritzen afviste, at man har valgt Mauritius, hvor Den Afrikanske Union i øvrigt også har registreret en række fonde, fordi selskabsbeskatningen her er kun 3 procent, mens den er 25 procent i Kenya, hvor garantifonden får hovedsæde.

Mauritius er valgt, forklarede han, fordi man der kan få fonden registreret hurtigt, let og relativt ubureaukratisk. Det tæller også positivt, at Mauritius har en begrænset korruption.

Han pegede desuden på, at dels ventes fonden ikke at give overskud i de første år dels vil et eventuelt overskud blive brugt til flere garantiordninger, hvilket vil være til gavn for afrikanske lande.

Karsten Lauritzen var i TV2News for at kommentere en historie i Politiken onsdag -”150 millioner danske bistandskroner i skattely” – som fortæller, at ”Søren Pind og Danida har placeret en ny, delvis danskejet udviklingsbank i et skuffeselskab i skattelyet Mauritius i Det Indiske Ocean”, og at det går stik imod Danmarks målsætning om at bekæmpe skattely.

Ifølge Politiken protesterede Mellemfolkeligt Samvirke og Dansk Røde Kors, da sagen blev forelagt Danida’s styrelse, mens både Dansk Industri, landbrugets organisationer og LO bakkede op om registreringen på Mauritius.

»Vi bryder os generelt ikke om skattely, men når du ser på Afrika, er du nødt til at finde nogle steder, hvor der er en lovgivning, der fungerer. Og det vurderer vi, der er på Mauritius«, siger LO’s repræsentant i Danida’s styrelse, LO-sekretær Marie-Louise Knuppert til Politiken.

Socialdemokraternes udenrigsordfører, Jeppe Kofod, vil nu kalde udviklingsminister Søren Pind i samråd om sagen.

Garantifonden etableres som et selvstændigt privat aktieselskab med den danske og den spanske stat som hovedaktionærer med hver 40 procent af aktiekapitalen. De sidste 20 procent ejes af Den Afrikanske Udviklingsbank i Tunis.