Evaluering af Paris-erklæringen om bedre udviklingsbistand

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Evalueringen af den såkaldte Paris-erklæring – det vil sige arbejdet med at forbedre udviklingsbistandens effektivitet – er nu offentliggjort, oplyser udenrigsministeriet fredag.

Evalueringen indgår i forberedelserne til et højniveaumøde i Busan i Sydkorea i slutningen af november/begyndelsen af december.

Her vil politikere og topembedsmænd fra hele verden drøfte, hvilke fremskridt der er gjort for at forbedre udviklingsbistandens effektivitet og hvilke tiltag, der er behov for fremover.

Evalueringen er foretaget i 2 faser i perioden 2007-11 og er den mest omfattende evaluering af udviklingsbistand nogensinde.

Den er koordineret af Danidas tidligere evalueringschef Niels Dabelstein og omfatter uafhængige evalueringer i 22 udviklingslande i Asien, Afrika og Latinamerika og af praksis i 18 donorlande (herunder Danmark) og multilaterale bistandsorgani-sationer.

Derudover er der gennemført specielle studier af afbinding af bistanden (dvs at leverancer og tjenesteydelser ikke nødvendigvis skal købes i donorlandet, red.) og af bistand til skrøbelige stater.

Resultaterne fra de mange enkelt-evalueringer er sammenfattet i en synteserapport, der er udfærdiget af det britiske konsulentfirma IOD Parc med Bernard Wood fra Canada som holdleder.

Udenrigsministeriet anvender nu sammen med partnerlande og andre donorlande evalueringen i forberedelserne til højniveaumødet i Busan i november 2011 om øget bistandseffektivitet.

Det danske svar på evalueringen vil blive udarbejdet i forlængelse af disse diskussioner og offentliggjort i september/oktober 2011.

Yderligere oplysninger hos:
Chefen for Danidas Evalueringskontor, Ole Winckler Andersen
tlf. 33 92 02 36 og e-mail: [email protected]