Mellemfolkeligt Samvirke har fået en ny bevilling til at påbegynde demokratiopbyggende projekter i Nordafrika med særligt fokus på Egypten
Af Sara Schlüter
pressemedarbejder i Mellemfolkeligt Samvirke
Den første del af 2011 har været præget af massive ændringer i Mellemøsten og Nordafrika. Befolkninger – særligt unge – er gået på gaden og har krævet deres ret til et frit liv uden diktatur.
I dag står lande som Tunesien og Egypten uden diktatorer på grund af folks mod på gaden, men det betyder ikke, at kampen er ovre. Der er lang vej, før egentlige demokratier er fast forankret i landene.
– Disse lande står lige nu ved en skillevej, og civilsamfundet (de folkelige organisationer) vil uden tvivl spille en helt afgørende rolle i den svære og udfordrende reformproces, som allerede er i gang og vil fortsætte over de næste måneder og år, siger forkvinde i Mellemfolkeligt Samvirke, Trine Pertou Mach.
Unge udgør størstedelen af indbyggerne i landene i regionen, men har længe været holdt langt væk fra magten.
Demonstrationerne har givet unge en stemme, de ikke før havde, men nu er udfordringen at hjælpe dem med ikke at blive tiet ihjel igen i reformprocessen.
I den forbindelse har Mellemfolkeligt Samvirke fået bevilget 9,5 millioner kr. af Udenrigsministeriet, som er øremærket til demokrati-opbyggende arbejde blandt unge i Nordafrika – primært i Egypten.
I samarbejde med lokale organisationer vil MS over de næste 2 år styrke unges kompetencer til at deltage i og muligheder for at påvirke forandringsprocesserne i Egypten.
Derudover vil der være fokus på at styrke civilsamfundsorganisationers kunnen i forhold til at spille en aktiv og kritisk rolle i forandrings-processerne samt på at øge lokale myndigheders lydhørhed overfor og involvering af unge i beslutningsprocesser.
Det geografiske fokus for arbejdet vil være Kairo, Fayoum og Alexandria i Egypten og med regionale links til Tunesien og Libyen. Erfaringerne fra MS regionale ungdomsprogram i Jordan, Libanon, Syrien og de besatte Palæstinensiske områder vil ligeledes blive inddraget.
I juli deltog unge fra Egypten på et kursus på MS’ træningsplatform i Jordan for at lære at planlægge og lede redskabs- og ledertræningskurser for andre unge.
Den første ledertræning finder sted i Egypten i begyndelsen af september. Her vil unge bl.a. få redskaber til mobilisering af unge, organisering af gruppeprocesser, konflikthåndtering, projekthåndtering m.m.
– Mange egyptiske unge brænder for at påvirke det fremtidige Egypten, men mangler erfaringer og kompetencer til, hvordan de gør det. Deltagelse og mulighed for at tage del i samfundsdebatten er ikke en indgroet del af den politiske kultur, gør Trine Pertou Mach gældende.
– Der er desuden stor mangel på civilsamfundsorganisationer med fokus på unge. Ved at gå ind i partnerskaber med lokale organisationer vil vi over de næste år hjælpe tusindvis af unge, som brænder for at være med til at forme et det nye Egypten, men ikke har muligheden og kompetencerne, siger hun.
Yderligere oplysninger hos:
Sara Schlüter, pressemedarbejder
E-mail: [email protected]
tlf. 77 31 00 46 og mobil 60 43 43 21