KOMMENTAR/ANALYSE
Af Morten Nielsen
informationsmedarbejder i NGOen Afrika Kontakt
Swazilands enevældige konge, Mswati III, sagde tirsdag, at både Sydafrika og EU har lånt det betrængte land penge.
Det står i kontrast til meldinger, som bl.a. Afrika Kontakt har fået fra EU’s udenrigspolitiske kontor og Sydafrikas regering om, at man ikke ville understøtte regimet i Swaziland uden først at stille krav om demokratiske reformer.
Netop fordi, at Swazilands Konge og den af ham udpegede regering ikke ville love sådanne demokratiske reformer, ønskede USA ikke at låne penge til det lille land mellem Sydafrika og Mozambique.
Ifølge Kongen låner landet 2,4 milliarder sydafrikanske Rand (ca. 2 milliarder kr.) af regeringen i Pretoria, og en milliard Rand (ca. 800 mio. kr.) fra EU.
Pengene fra EU skal bruges til at styrke landets jordbrug og kan højst sandsynligt ikke benyttes til at betale statens lønudgifter med. Derimod er lånet fra Sydafrika ikke bundet til et bestemt formål.
Ifølge Den internationale Valutafond (IMF) er Swaziland reelt gået fallit og har hverken penge til at betale de offerlige ansattes lønninger, eller andre løbende udgifter.
I løbet af i år vil Swaziland spare ca. 45 procent på alle offentlige budgetter, på nær de udgifter der er med til at køre kongehuset. Selv inden for politiet vil man opleve lavere lønninger.
De voldsomme besparelser, der er dikteret af IMF, betyder bl.a., at alle ældres pensioner forsvinder, al offentligt arbejde stopper (formentlig på nær kongens prestigeprojekter), og at landets mange hiv-smittede ikke kan være sikre på at have livsforlængende medicin til rådighed. Ca. 43 procent af alle swazier er smittet med hiv-virus, der kan føre til aids i udbrud.
Der har hverken været offentlige tilkendegivelser fra EU eller Sydafrika på, at de har aftalt at låne de beløb, som Kong Mswari III fremkom med ved tirsdagens pressemøde.
Kilder i fagbevægelsen i Swaziland siger til Afrika Kontakt, at de ikke er trygge ved at der nu lånes penge til regimet. De har sammen med andre demokratikræfter opfordret det internationale samfund til ikke at låne Swaziland penge uden krav om demokratiske reformer.
Desuden er man langt fra tryg ved, at det er den samme regering, der har ført landet ud i dyb økonomisk krise, som nu skal forvalte de nye lån. Tidligere på året erkendte landets finansminister, at ca. 45 procent af alle statens penge forsvinder i korruption.
Den sidste tid, og senest i forrige uge, har der været protestaktioner under ledelse af den lokale fagbevægelse. Kravet har været, at regeringen skal tække sig, og en samlingsregering dannes, som kan bane vej for demokratiske valg og reformer.
Kravet er indtil videre mødt med masseanholdelser og vold fra regimets side.
Afrika Kontakt, der har arbejdet i Swaziland i mere end 10 år, støtter demokratibevægelsen i det lille sydafrikanske land og har projekter for næsten 8 millioner kr. fordelt på en række partnere.
Kilder: Times of Swaziland m.fl.