Dansk NGO til Sydafrika: Genovervej jeres lån til styret i Swaziland

Forfatter billede

Af Peter Kenworthy
tilknyttet NGOen Afrika Kontakt

I et brev sendt tirsdag til Sydafrikas præsident, Jacob Zuma, anmoder den danske NGO, Afrika Kontakt, regeringen i Pretoria om enten at annullere landets nyligt vedtagne lån til Swaziland på 355 millioner dollars, eller at stille betingelser om demokrati og økonomisk omfordeling til gengæld for lånet.

”Lånet kommer på et tidspunkt i Swazilands historie, da landet står ved en korsvej. Hvis det fortsætter ad den nuværende vej, vil udemokratiske handlinger og menneskerettighedsbrud fortsætte, Swazilands ressourcer vil udtømmes yderligere og fattigdommen stige. Den anden vej, som Swaziland kan og bør tage, går imod overgang til flerpartidemokrati, og imod at sikre, at magten over, hvordan landet ledes og over dets ressourcer deles af alle indbyggere”, står der bl.a. i brevet.

Brevet påpeger det ironiske i, at regeringspartiet ANC med lånet er med til at opretholde et enevældigt monarki, der arbejdede tæt sammen med Sydafrikas apartheidregime.

– Vi håber at få den sydafrikanske regering i tale. Ikke mindst fordi vi tidligere var nære allierede med ANC i kampen imod apartheid, siger Afrika Kontakts Morten Nielsen, og uddyber:

– Her havde vi bl.a. flere personlige møder med den nuværende præsident Jacob Zuma og andre repræsentanter for ANC. Sydafrikanere, og ikke mindst tidligere ANC-aktivister som Zuma, burde kunne sympatisere og støtte Swazilands demokratibevægelse imod den enevældige konge og brutale styre. Swaziernes kamp for demokrati er nemlig ikke så forskellig fra kampen imod apartheid.

Lånet er også blevet skarpt kritiseret af en samlet demokratibevægelse i Swaziland, samt af mange i Sydafrika.

Sikelela Dlamini fra Afrika Kontakts partnerorganisation, Swaziland United Democratic Front, siger, at han ville have ønsket, at Sydafrika havde insisteret på reformer i Swaziland, men at kravene fra Sydafrika endnu ikke er fastsat, og at civilsamfundsorganisationer i Swaziland, Sydafrika og andetsteds dermed stadigvæk kan nå at presse Sydafrika i forhold til disse.

– Vi må dog handle hurtigt for at sikre at denne mulighed for indflydelse udnyttesi. Vi er skuffede, ja, men alt er ikke tabt. Alt afhænger nu af vore evner i demokratibevægelsen til sammen at udnytte muligheder som denne bedst muligt, anfører Sikelela Dlamini.

Swaziland er Afrikas sidste enevældige kongedømme. Den lille nation ligger mellem Sydafrika og Mozambique.

Se også telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/04-08-11/konge-sydafrika-og-eu-vil-lane-milliarder-til-kris

Kilde: Presseudtalelse fra Afrika Kontakt