22 mio. kr. samlet ind til Afrikas Horn indtil nu – meget lidt i forhold til Haiti

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Efter flere ugers intens indsamlingsvirksomhed til fordel for hungerofrene i landene på Afrikas Horn er det lykkedes de førende indsamlende organisationer herhjemme at skrabe ca. 22 mio. kr. ind fra danskerne.

Det fremgår af tal mandag på NGOernes hjemmesider.

Dansk Røde Kors har således fået 7,2 mio. kr. ind, UNICEF Danmark 6,4 millioner, Folkekirkens Nødhjælp 4,15 millioner, Red Barnet 3,7 millio-ner og den katolske hjælpeorganisation, Caritas Danmark, 341.000 kr.

Også IBIS og Mellemfolkeligt Samvirke samler ind, om end i lidt mindre målestok. SOS Børnebyerne har desuden lanceret et helt nyt begreb – “nødhjælpsfaddere”.

Flere af de større nødhjælpsorga-nisationer har indrykket store annoncer i bladene og på de mest besøgte nyhedssites på internettet.

Også forsiderne på deres egne web-steder er stort set ryddet til omtale af massehungeren og appeller om at give en skærv.

Alligevel er de foreløbig 22 mio. kr. til Afrikas Horn et beløb mange gange mindre, end der kom ind efter jordskælvet i Haiti og oversvømmelserne i Pakistan.

Der hersker tilsyneladende betydelig skepsis hos mange danskere overfor at bistå den værst ramte nation af alle, nemlig Somalia – se også http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/05-08-11/afstemning-stor-toven-hos-danskerne-overfor-hjaelp

OPPE PÅ 10 INDSAMLINGER

Dertil kommer, at de danske NGOer – endnu engang – er endt med at gå ud med appeller til offentligheden hver for sig og ikke har lanceret et fælles giro- og telefonnummer, bankkontonummer, som folk kan betale til.

Med andre ord er det ikke blevet til én stor samlet indsamling med et fælles slagkraftigt budskab, der kunne brænde igennem i offentligheden, når hele det “humanitære Danmark” står som afsender.

I stedet må man finde vej gennem et mylder af telefonnumre, gironumre og bankkonti, hvis man vil hjælpe. Og beskrivelser af en stribe ramte grupper, lande og specifikke områder, som hver NGO især vil bistå.

I alt er der ca. 10 separate indsamlinger i gang for øjeblikket.

Den seneste blev lanceret tirsdag (09.08), da Læger uden Grænser i helsidesannoncer i flere store dagblade beskrev sin indsats i regionen og konkluderede, at den “bliver så omfattende, at vi mener, det nu er nødvendigt og rimeligt at samle ind til vores katastrofefond”.