Danske køkkenfirmaer i front for grønne køkkener

Forfatter billede

Flere og flere danske køkkenfirmaer tilbyder køkkener i bæredygtigt træ. De massive bordplader i tropisk træ, der er populære i de danske køkkener, har inden for det sidste år fået miljømærker i de fleste store køkkenfirmaer. Nu melder fire danske køkkenfirmaer ud, at alt deres træ skal være bæredygtigt og FSC-mærket i 2015. Det kan være med til at sikre FNs 2015 Mål om bæredygtigt miljø, oplyser Verdens Skove i en pressemeddelelse.

Verdens Skove (tidligere Nepenthes) skriver videre:

For bare et år siden var det stort set umuligt at få en bæredygtig bordplade til sit nye køkken. Men i takt med at prisforskellen mellem FSC-mærket og andet træ er blevet væsentligt mindre, er der sket en markant udvikling på markedet – specielt inden for bordplader. Nu melder Kvik, AUBO, Horn og SPEKVA ud, at alt træ de sælger skal være bæredygtigt i 2015.

”Vi går målrettet efter, at alle træbaserede produkter, vi leverer i 2015 skal være bæredygtige og mærket med FSC”, siger Andrew Long, der er kommerciel direktør hos Kvik A/S.

FSC er et slags Ø-mærke for træprodukter og sikrer, at der ikke er blevet taget mere tømmer ud af en skov, end den selv kan reproducere – og at der desuden er taget hensyn til miljø og , FSGVerdens Skove har netop lanceret kampagnen ”100% i 2015” sammen med FSC-Danmark, Kvik, AUBO, SPEKVA og Horn Bordplader. Målet med kampagnen er, at opfordre danske virksomheder til at gå over til 100% bæredygtigt træ i deres produktion.

”Vi mener, at alt træ der sælges i Danmark skal være bæredygtigt produceret. Vi vil gerne sende en åben invitation til firmaer, der deler ambitionen om at tilslutte sig ”100% i 2015” kampagnen, så vi sammen kan bidrage til at bremse tabet af dyre- og plantearter i vores skove og stoppe den globale opvarmning.”, siger Nanna Brendholdt Thomsen fra Verdens Skove.

”Det er en fantastisk nyhed, at man vil levere 100 % bæredygtige køkkener i 2015. Det er dejligt at se, at store danske virksomheder nu går i front – med mulighed for at påvirke hele den europæiske køkken-industri. Og det rykker positivt i forhold til FNs 2015 Mål med et tiltag, der bogstaveligt talt når helt ud til danskernes køkkenborde.” siger Thomas Ravn-Pedersen, sekretariatsleder for Verdens Bedste Nyheder, der koordinerer det danske oplysningarbejde om FNs 2015 Mål.

100% i 2015 kampagnen:

100% i 2015 er en kampagne for virksomheder, der arbejder med træprodukter og vil garantere at deres brug af træ er bæredygtigt. Deres mål om bæredygtig produktion skal indfries senest i 2015.

Mere på hundredprocenti2015.verdensskove.org

Interview kontakt: Nanna Brendholdt Thomsen, Næstformand for Verdens Skove (tidligere Nepenthes), +45 3024 0920, [email protected]
Ida Rehnström, FSC Danmark, +45 2989 7411, [email protected]
Thomas Ravn-Pedersen, Verdens Bedste Nyheder, +45 2941 4603, [email protected]
Andrew Long, Kvik A/S, +45 4121 8909, [email protected]
Torben Hansen, direkør AUBO, +45 9747 3500, [email protected]
Ole Buelund, SPEKVA, +45 7692 3302, [email protected]
Karl Nielsen, Horn Bordplader, +45 9749 8090, [email protected]

Fakta. Hvorfor skal køkkenet være bæredygtigt?

• Hele 15% af verdens menneskeskabte CO2 stammer fra ubæredygtig brug af verdens skove. Derfor er det et meget vigtigt skridt, som virksomhederne tager hen i mod 100% bæredygtigt træ allerede i 2015.
• Brugte vi skovene bæredygtigt uden at fælde mere end der vokser, ville det alene bremse klodens temperaturstigning.
• Skovene er en vigtig økonomisk ressource for mennesker over hele verden. Der findes 1,2 milliarder mennesker i verden, som lever i ekstrem fattigdom og har under 1 dollar om dagen at leve for. Mere end 90% af de mennesker er afhængige af at hente føde i skoven, skabe produkter til det lokale marked fra skoven – eller at finde ly i skoven.
• Hvis vi gerne vil have, at disse mennesker skal have noget at leve af også om 20 og 100 år, er vi nødt til at bruge skovene bæredygtigt. Hvis ikke vi gør det, er de væk i løbet af ganske få år i de lande, hvor fældningen går hurtigst – og hvad skal de folk, som lever dér så leve af?
• Skovrydning betyder både lokale og globale klimaforandringer. Vi ser allerede i dag, hvordan ørkenspredning og mangel på regn driver mennesker ud af deres leveområder. Klimaflygtninge er en realitet, og vi skal handle nu, hvis vi skal undgå at skovrydningen skaber store humanitære katastrofer i fremtiden.
• Selvom træet i dit køkken kommer fra Europa, betyder det ikke, at det automatisk er mere bæredygtigt. Også skovene i Europa er pressede; alene i Danmark har vi mere end 200 truede dyrearter, som er afhængige af vores skove. Vi skal ikke længere end til Sverige eller Tyskland, før vi finder problemer med arbejderrettigheder eller problemer med eksempelvis Samernes levevilkår.
Hvad er FSC?
• FSC er et slags Ø-mærke for træprodukter som sikrer, at der ikke bliver taget mere tømmer ud af skoven, end den selv kan reproducere, og at der er taget hensyn til miljø og arbejderrettigheder i skoven. Der bruges eksempelvis kun lokale arbejdere, og de skal alle uddannes, have sikkerhedsudstyr og en ordentlig løn. Samtidig sikres indfødte folk, som indianere og samere, deres ret til at bruge skoven og frede de dele af den, som er essemtielle for dem. I dag er omkring 9% af verdens produktionsskove certificeret under FSC-mærket.
• På verdensplan mister vi stadig omkring 7,3 mio. hektar skov om året – eller 30.000 fodboldbaner om dagen. Tabet af skovene bliver dog langsommere i disse år, og der er grund til at håbe at denne udvikling fortsætter.
• FSC bakkes op af miljøororganisationer som Verdens Skove, WWF og Greenpeace.
• 51% af den Danske befolkning over 18 år genkender FSC-mærket, og 22% kigger efter det, når de handler.

Verdens Bedste Nyheder
Verdens Bedste Nyheder er en kampagne om FNs 2015 Mål, som indeholder en række konkrete mål for, hvordan vi kan gøre verden til et bedre sted – herunder halvering af verdens fattigdom. Et af FNs mål – mål 7 – handler konkret om, hvordan vi sikrer et bæredygtigt miljø. Netop her kan Kvik, SPEKVA, AUBO og Horns målsætning om bæredygtig produktion give et konkret bidrag til at opfylde målene. Læs mere på www.vbn.dk