IBIS: Oppositionens udenrigsudspil byder på gode nyheder for u-landene

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Da S, SF og R mandag fremlagde deres nye fælles udenrigsudspil, var det ventet med spænding, hvordan oppositionen planlægger at tackle vigtige udviklingsspørgsmål.

Grundlæggende er der nogle rigtig positive elementer i udspillet, der har potentiale til at spille en stor rolle for verdens fattige, hedder det i en presseudtalelse fra solidaritets- og bistandsorganisationen IBIS.

– Vi er især glade for, at oppositionen forpligter sig til at gå forrest i kampen for en skat på finansielle transaktioner – også kaldet en Robin Hood skat – og for at stoppe kapitalflugt fra u-landene. Det er 2 områder, vi har arbejdet på i lang tid i IBIS og de har begge potentialet til at gøre en kæmpe forskel, siger politisk rådgiver i IBIS, Lars Koch.

En Robin Hood skat diskuteres i EU, hvor Kommissionen, i samarbejde med Tyskland og Frankrig, vil fremlægge et lovforslag til oktober.

Skatten kan poten-tielt indbringe op til 1.700 milliarder kroner årligt, hvis den indføres på europæisk niveau.

Heraf mener IBIS, at minimum halvdelen skal gå til udviklings- og klimaformål.

Udenrigsudspillet fastslår også, at en eventuel ny regering vil arbejde for at stoppe kapitalflugt og sikre en retfærdig beskatning af multinationale selskaber i udviklingslandene.

I dag forsvinder der 10 dollars (ca. 51 kr.) ud af u-landene for hver dollar de får i bistand.

Hovedårsagen er multinationale selskabers skattefusk. Hvis der blev indført bl.a. strengere krav til åbenhed i regnskaberne, ville selskaberne ikke på samme måde kunne flytte pengene i skattely, hedder det.

Både Robin Hood skat og kapitalflugt behandles for tiden i EU, hvor en dansk regering vil have rig mulighed for at gå forrest og få indflydelse. Per januar 2012 overgår EU-formandskabet til Danmark, der dermed kan være med til at sætte disse vigtige sager yderligere på dagsordenen.

– Vi er meget tilfredse med, at oppositionen vil have Danmarks udviklingsbidrag tilbage på 1 procent af bruttonationalindkomsten (BNI). Med tanke på, hvor meget det halter med at få FN’s 2015-mål opfyldt, er det vigtigt at nå denne målsætning hurtigst muligt, slutter Lars Koch.

Yderligere oplysninger hos:
Lars Koch, Politisk rådgiver, IBIS
Tlf. 60 60 58 31 og e-mail: [email protected]
Jens Mattias Clausen, Policy Officer, IBIS
tlf. 35 20 02 66 og mobil 60 13 17 48
E-mail: [email protected] – web: www.ibis.dk