John Kørner går i kødet på kvindehandel

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

ANMELDELSE
Af Maria Bierbaum Oehlenschläger

Paulina, Nikita, Sophia, Simone, Carmen, Jeanet, Helle, Cherie, Jasmine, Ursula, Monique, Natascha, Maria, Mette, Christel, Laila, Nancy, Lek, Rita, Melanie, Mary, Queen, Becky, Joy, Sarah, Claudia.

De er hovedpersoner i Arbejdermuseets store udstilling om trafficking – handel med kvinder.

Temaet er kvinder, mennesker af kød og blod, som med vold og magt er tvunget ud i et liv som prostituerede på danske gader og bordeller af koldblodige profitorienterede menneskehandlere.

Arbejdermuseets udstilling under titlen ”Kvinder til salg” kan ses fra 27. august til 29. december. Den viser nye værker af den danske billedkunstner John Kørner og fortæller historierne bag de kvinder, som er ofre for et stort globalt problem: menneskehandel og sexindustri.

Kørners kunst

Kvinderne er i centrum på alle udstillingens tolv store nye malerier og mindre grafiske værker.

På gaden, med spredte ben, på alle fire, trådt på, med spredte baller, poserende med armene over hovedet. John Kørners billeder viser prostituerede kvinder i variationer over seksuelle (og undertrykte) stillinger.

Rammerne er helt konkret skæve på værkerne i udstillingens første rum – undtagen et spejl, hvor rammerne er helt lige. Her står jeg – og er ikke helt så ramt af den urimelige skævhed i verden, som ofrene for trafficking mærker på deres krop. Kvinderne bliver trådt på – på et af værkerne i konkretiseret form, idet en elefant træder på en næsten udvisket kvindekrop.

På værkerne er kvinderne smeltet organisk sammen med deres omgivelser: om det er på jorden foran huset eller i lyset fra billygterne.

Kørners kunstværker illustrerer de skjulte problematikker omkring kvindehandel – uden at værkerne er politiske i traditionel forstand eller dokumentariske for den sags skyld.

Tillægsudstilling: Prostituerede i Danmark

Arbejdermuseet, der begejstret tog imod Kørners tilbud om udstillingen om ofre for trafficking, har på egen foranledning lavet en tillægsudstilling med en beskrivelse af prostitueredes vilkår i Danmark. Udstillingen fortæller prostitueredes historier og viser bl.a. effekter fra deres dagligdag.

Over halvdelen af de prostituerede i Danmark er udenlandske kvinder, hvoraf mange kommer fra det fattige, folkerige afrikanske land Nigeria. I handlen med nigerianske kvinder udnytter menneskehandlerne lokal religion til at skræmme og fastholde kvinderne i gældsslaveri og prostitution. Der udstilles derfor juju-poser, som har tilhørt nigerianske prostituerede.

På udstillingen understreger citater fra sexkunder det åbenlyse faktum, at et forbud mod prostitution og en massiv indsats mod trafficking er på højeste tid:

”Jeg betragter sex med en prostitueret som en gensidig handling.”
”Hvis hun ikke kunne lide det, ville jeg stoppe.”

Arbejdermuseet viser med udstillingen ”Kvinder til salg”, at de tør engagere sig i sin samtids væsentlige og vanskelige spørgsmål.

Dokumentarfilm

”Det tog mig tre år at gå til Europa” (trafficking-offer i ”Affected for Life”)

På udstillingen er der mulighed for at se dokumentarfilmen ”Affected for Life” (2009), der er lavet i et samarbejde mellem UNODC (The United Nations Office on Drugs and Crime) og Danish Doc Production.

På 23 minutter fortæller filmen den grufulde historie om, hvordan menneskehandlere udnytter sårbare menneskers drøm om et bedre liv. Der er Claudia, der blev lovet en modelkarriere i Europa. Der er kvinden Angela, hvis lillebror blev myrdet af menneskehandlere, da Angela ikke kunne klare tilværelsen som gadeprostitueret i Europa.

Filmen fortæller nøgternt om de multiple traumer, de misbrugte kvinder får – både psykiske og fysiske. Efter gentagne voldtægter, slag, udnyttelse, misbrug og trusler på eget og familiemedlemmers liv oplever mange af menneskehandlernes ofre posttraumatiske stress-symptomer som kvalme, svimmelhed, søvnløshed, dissociation og psykiske lidelser som depression.

Det er talrige forulempelser og nederdrægtigheder, kvinderne udsættes for på rejsen og som prostituerede i Europa.

Og som det fortælles, fejler politiet i udtalt grad, når de i mødet med de misbrugte kvinder har de ofte falske pas i fokus. Denne underkendelse af kvindens traumatiske historie og mangel på medlidenhed forværrer kun kvindens situation og psykiske tilstand.

Bogudgivelse

Udstillingen ledsages af en bog med artikler både om prostitution og kvindehandel og om John Kørners kunst.

Journalist og forfatter Jens Høvsgaard fortæller en aktuel historie om en afrikansk kvinde, der er blevet tvunget til at arbejde som gadeprostitueret i Madrid og København.

Etnograf Gitte Tilia beskriver i sit bidrag baggrunden for og omfanget af handelen med udenlandske kvinder til Danmark samt indsatsen for at identificere dem.

Etnolog Niels Jul Nielsen diskuterer prostitutionen på Vesterbro, som den har udviklet sig de seneste årtier, med fokus på de mange aktører og stemmer i prostitutionsdebatten.

Kunstkritiker Pernille Albrethsen afslutter antologien med et interview med John Kørner, der stiller skarpt på kunstens muligheder for at gøre sig gældende med sin egen stemme i forbindelse med aktuelle, politisk komplicerede og dybt alvorlige spørgsmål.

Bogen indeholder også John Kørners billeder gengivet i stort format.

Hjælp!

Udstillingen er ekstremt rå og beskidt, og kvindernes tavse råb om hjælp er hjerteskærende.
Det trøster, at der er gode kræfter, der forsøger at hjælpe de mange kvinder, der er endt i den danske sexindustri.

NGOer som Christians Safe House, Pro Vest, Hope Now og Reden International gør alle et stort arbejde for, at kvinderne anerkendes som ofre og hjælpes ud af menneskehandlernes klør.

Film og foredrag

I forbindelse med udstillingen arrangerer Arbejdermuseet et filmarrangement med foredrag og debat om kvindehandel og prostitution lørdag d. 3. september med følgende program.

Kl. 13: Solgt til sex. Foredrag ved forfatter og journalist Jens Høvsgaard
Kl. 14: LILJA-4-Ever Forevisning af Lukas Moodyssons hjerteskærende og realistiske film om pigen Lilja. Filmen skildrer Liljas tilværelse i en fattig forstad i det tidligere Sovjetunionen og hendes drømme om at få et bedre liv via arbejde i udlandet.

Arbejdermuseet, Rømersgade 22, 1362 København K. har åbent alle ugens dage kl 10:00 – 16:00.