Af Alfred Rosenfeldt
Journalist og medlem af U-landsnyts redaktion
Dansk Folkeparti vil overføre 3 mia. kroner fra udviklingsbistanden til en katastrofepulje og til hjælp til flygtninge i nærområder, fortæller partiets udviklingspolitiske ordfører Tina Petersen.
DF ønsker desuden at skære kraftigt i antallet af partnerlande, måske helt ned til ét land, der modtager et stort bidrag.
Hvad er det vigtigste formål med dansk bistand?
TP: Dansk bistand skal sikre kata-strofebekæmpelse og sørge for, at u-landene får betingelserne for selv at udvikle sig.
Hvor stor skal bistanden være?
TP: Dansk Folkeparti vil reducere u-landsbistanden med 3 mia. kr. Halvdelen af de 3 mia. kr. skal retur. 750 mio.kr. til en katastrofepulje og 750 mio. kr. til at hjælpe flygtninge i nærområder.
Skal der fortsættes med nogenlunde ligelig fordeling af bistanden multilateralt og bilateralt?.
TP: Dansk Folkeparti er tilhænger af mest mulig bilateral hjælp. Vi har mere hånd i handske med den hjælp, vi giver, hvis den går direkte fra Danmark til u-landene.
Skal de nuværende partnerlande fastholdes og hvorfor/hvorfor ikke?
TP: Dansk Folkeparti ønsker gradvis at reducere antallet af lande, der modtager u-landshjælp, sådan at den danske u-landshjælp kan blive et meget stort bidrag til et eller nogle få lande.
Er “eksporten” af vestligt demokrati-opfattelse led i dansk
sikkerhedspolitik?
TP: Erfaringen viser, at demokratiske lande ikke går i krig med andre demokratier, så udbredelsen af demokratier i verden er bestemt i dansk sikkerhedspolitisk interesse.
Vil udviklingssamarbejde blive prioriteret under det danske EU formandskab (i første halvår af 2012)?
TP: Udviklingssamarbejde vil selvfølgelig spille en rolle under det danske EU-formandskab, men det er jo i høj grad op til den til den tid siddende regering at fastlægge programmet for Danmarks formandskab.
Vil I fastholde kravet om udviklingsorganisationernes egenindtjening?
TP: Ja.
De politiske partier har fået en pose penge til at støtte søsterpartier eller oganisationer i syd. Har I valgt samarbejdspartner? Er samarbejdet allerede i gang?
TP: Nej, Dansk Folkeparti har ikke valgt en samarbejdspartner i projektet.
Kan kvinders rettigheder, oprindelige folks rettigheder og prioriteter som sundhed og uddannelse sikres med fokus på økonomisk udvikling?
TP: Det er indlysende, at kvinders rettigheder må stå højt på dagsordnen i forhold til udviklingsbistanden. Uddannelse og sundhed har altidspillet en stor rolle i forhold til dansk u-landshjælp.