9 spørgsmål til 9 partier

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Udviklingsbistanden er langt om længe kommet ind i den danske valgkamp.

Først med debat om, hvorvidt vi skal yde 1 procent af vor velstand – bruttonationalindkomsten (BNI) – i årlig bistand og ikke mindst om, hvornår dette mål i givet fald skal opnås.

Senest med politisk fælles-aktivitet om kampagnen “Verdens Bedste Nyheder”.

Bistandens størrelse er vigtig og politisk engagement ligeså, men det er nok så interessant at vide, hvordan bistandsmilliarderne skal bruges, når valget er ovre, og hverdagen melder sig.

U-landsnyt graver derfor dybere. Vi har stillet 9 spørgsmål til repræsentanter for de 9 partier i Folketinget – de samme 9 spørgsmål for at give læserne mulighed for sammenligning.

Vi præsenterer i dag svarene fra 4 udviklingspolitiske ordførere: socialdemokraten Jeppe Kofod, Tina Petersen fra Dansk Folkeparti, Kamal Quereshi, SF, og Frank Aaen, Enhedslisten. Desuden har vi talt med Det Radikale Venstres tidligere udviklingspolitiske ordfører, Christian Friis Bach.

4 har meldt fra. Det er Liberal Alliances Anders Samuelsen, Kristendemokraternes Per Ørum, der først sagde ja, så nej, Venstres Karsten Lauritzen, der først sagde ja, så nej, så måske og til sidst nej, og endelig den konservative Helle Sjelle, der gerne ville være med, men så forsvandt ud af rækken.