U-landspolitisk flertal – og mange personrokeringer i Tinget

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Det u-landspolitiske flertal er tilbage på Christiansborg efter et årti med VKO.

Dertil kommer, at de konservative, den hidtidige borgerlige regerings mest u-landsvenlige parti, nu står mere frit til at indgå i en uformel koalition, som over en årrække vil søge at genrejse bistanden til Den 3.Verden til sin gamle højde fra før 2001.

Hvis vi holder de nordatlantiske mandater udenfor, giver det et u-landspolitisk flertal på 97 mandater, nemlig inklusive de tilbageværende 8 konservative.

Netop Det konservative Folkeparti er samtidig udtryk for valgresultatets modsatrettede tendenser og de konsekvenser, det får for politikere, der har beskæftiget sig med og/eller vist engagement for u-landene.

På minuskontoen er den konservative udviklingsordfører, Helle Sjelle, røget ud af Folketinget, det samme gælder den internationalt orienterede Naser Khader.

Til gengæld er både partiets formand, Lars Barfoed og tidl. udenrigs-minister Per Stig Møller (der også havde ansvar for bistanden, red.), genvalgt. Begge må forventes at bakke op om en fremadskuende udviklingspolitik og Lars Barfoed har flere gange offentligt udtrykt vilje til at sætte bistanden i vejret igen.

Hos Socialistisk Folkeparti er billedet nogenlunde det samme. Her røg partiets udviklingspolitiske ordfører, Kamal Qureshi, ud; på den anden side overlevede både den tidl. u-landsengagerede Pia Olsen Dyhr og miljøordføreren Steen Gade partiets store tilbagegang – den sidste på et hængende hår.

Steen Gade har gang på gang bragt Danmarks forhold til u-landene på bane og må forventes at bære dette engagement videre i det nye folketing.

Til gengæld kom Mellemfolkeligt Samvirkes forkvinde, Trine Pertou Mach, ikke ind.

Hos de fremgangsrige radikale er tidl. generalsekretær i Dansk Røde Kors, Jørgen Poulsen, ude af billedet, han beskæftigede sig imidlertid de seneste år mest med udlændingepolitik.

Positivsiden er dog helt overhåndtagende. Både kommunikations- og marketingschef i Verdensnaturfonden i Danmark, Rasmus Helveg Petersen, og tidl. international chef i Folkekirkens Nødhjælp, agronom Christian Friis Bach, kom ind (Bach med det yderste af neglene).

Hvis Det radikale Venstre ellers går i regering med Socialdemokraterne og SF er de begge kandidater til at blive udviklingsminister efter Søren Pind (V).

Man kan læse mere om Friis Bachs visioner i telegrammet http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/11-09-11/det-radikale-venstre-2015-malene-er-kernen-i-dansk

Netop Søren Pind bliver nu eks-udviklingsminister nr. 2 i Venstres folketingsgruppe sammen med sin forgænger Ulla Tørnæs, idet begge blev genvalgt.

Uanset hvad bør det sikre en aktiv u-landspolitisk profil fra det suverænt største oppositionsparti, også fordi Pind har et godt forhold til Lars Løkke Rasmussen.

Endelig blev Venstres unge udviklingsordfører, Karsten Lauritzen, genvalgt oppe i Vendsyssel, men må nok se ordførerposten gå til Pind, hvis denne ellers ønsker fortsat at kaste sig over området.

En central person i Danmarks kommende udviklingspolitik kan blive Socialdemokraternes udenrigsordfører Jeppe Kofod.

Den bornholmske stemmesluger er kandidat til at blive ny udviklingsminister, hvis SF-formand Villy Søvndal holder fast i ønsket om at blive udenrigsminister. Det har været praksis, at de 2 ministerposter IKKE besættes fra samme parti.

Man kan læse mere om Kofods og hans partis tanker og ønsker på området i telegrammet http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/11-09-11/s-vi-skal-vaere-til-stede-i-alle-verdensdele

Ny i S-gruppen er Pernille Rosenkrantz-Theil. Den 34-årige politiker har en fortid som Enhedslistens suveræne stemmesluger og var partiets “Robin Hood-ordfører” efter valget i november 2001.

Hun var fra 1998 til 1999 kampagneleder for Operation Dagsværk og arbejdede i 2001 for Folkekirkens Nødhjælp.

Hos Enhedslisten fortsætter udviklingsordfører Frank Aaen i Tinget, men får nu følgeskab af flere nyvalgte, som tidligere har udvist interesse for u-landsforhold, f.eks. Per Clausen og Jørgen Arbo-Bæhr.

Se interviewet med Aaen på http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/11-09-11/enhedslisten-latinamerika-skal-ikke-udfases

Hos Dansk Folkeparti røg udviklingsbistandsordfører Tina Petersen ud og må fremover nøjes med sin plads i Svendborg byråd.

Man kan læse mere om hendes visioner om u-landspolitikken i telegrammet http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/11-09-11/dansk-folkeparti-faerre-lande-skal-have-bistand

Hos Kristendemokraterne blev u-landsordfører og eneste folketingsmedlem, Per Ørum Jørgensen, ikke genvalgt, da det lille parti ikke opnåede repræsentation i Folketinget.

Hos Liberal Alliance er det uklart, hvem der reelt er talsmand på u-landsområdet, som partiet ikke har beskæftiget sig nævneværdigt med.