Lars Zbinden Hansen
skriver fra Lomé
Paul Biya fik som ventet forlænget sit mandat som præsident for Cameroun for sjette gang ved valget den 9. oktober.
Det skete med – en også ventet – overvældende sejr på 77,989 procent af stemmerne. Sådan lød det officielle resultat, der blev annonceret fredag.
Før valget sagde den 78-årige Biya, at folket jo skal ”have sin vilje”. Og eftersom han efter eget udsagn ”er en populær præsi-dent”, så han sig i 2008 foranlediget til – trods folkelige protester – at ændre landets grundlov, så han kunne stille op igen og igen.
Han har nu været præsident i samfulde 29 år og får med den seneste sejr 7 år mere, hvis han vil og kan.
ANKLAGER OM SVINDEL
Ifølge Camerouns valgkommission deltog 2/3 af de 7,5 million stemmeberettigede ved valget, mens oppositionen sagde, at tallet var langt lavere.
15 af de 23 kandidater krævede efter 9. oktober, at Camerouns forfatningsråd annullerer valget, og at der i stedet holdes et nyt valg indenfor 6 måneder.
De gjorde gældende, at flere valgsteder kun eksisterede på papiret, og at over 70 procent af stemmesedlerne aldrig blev uddelt. Videre hed det, at stemmeurner mange steder ikke overholdt lovens krav om at være gennemsigtige, og at Biyas sikkerhedsstyrker flere steder havde intimideret folk, så de ikke turde stemme.
6 af kandidaterne, med Biyas hovedrival John Fru Ndi fra partiet Den Socialdemokratiske Front i spidsen, underskrev en ”Yaoundé-deklara-tion”. Heri hed det: ”Hvis denne valgmaskerade ikke annulleres, opfor-drer vi folk til at demonstrere og kræve frie og gennemskuelige valg”.
Erklæringen fik straks myndighederne i Camerouns kommercielle hovedby, Douala, til at forbyde enhver demonstration, og i flere andre byer blev der sendt mere politi på gaderne.
USA BAKKER KRITIKKEN OP
Torsdag (20.10) fik oppositionen støtte fra den amerikanske ambassadør i Cameroun, Robert Jackson, der udtalte, at ”vore observatører har konstateret manglende sammenhæng og uregelmæssigheder på alle niveauer – også i valgkommissionens (Elecam) administration af valget”.
Jackson rettede samtidig en anklagende pegefinger mod de 22 modkandidater til Biya, der i stedet for at stå splittet burde vælge én kandidat som et ”troværdigt alternativ”.
Camerouns højesteret afviste alle anklager og udråbte fredag Biya som vinder af valget.
Frankrig, der ellers helt indtil fredag havde kaldt valget ”acceptabelt”, bakkede nu pludselig op om kritikken.
Talsmand for det franske udenrigsministerium, Bernard Valero, udsendte en erklæring, der vendte tommelfingeren nedad for valget. ”Der er blevet konstateret talrige brister og uregelmæssigheder”, hed det.
Der kom dog ingen fransk støtte til oppositionens krav om omvalg. I stedet ønsker Frankrig, ifølge Valero, at de camerounske myndigheder ”hurtigt reformerer (valgsystemet, red.) for at imødekomme befolkningens legitime ønsker”, og at de valginstitutioner, der rent faktisk fremgår af den camerounske forfatning, ”kommer på plads”.
Der meldes om en rolig, men intens stemning i Cameroun, hvor oppositionens opfordring til at demonstrere altså endnu ikke er blevet mødt.
Cameroun er et af de relativt velstillede vestafrikanske lande med olie og en frugtbar landbrugsjord, der gør landet til et spisekammer for regionen.
———————–
Journalist Lars Zbinden Hansen korresponderer til U-landsnyt.dk fra Vestafrika. Han bor i Lomé i Togo.