Helle Thorning-Schmidt (S) gik onsdag på talerstolen ved lanceringen af UNDP’s Human Development Report 2011 med ambitiøse danske planer.
Statsministeren lagde i sin tale i Eigtveds Pakhus i København vægt på, hvor meget Danmark prioriterer næste års Rio+20-topmøde for bæredygtig udvikling i Rio de Janeiro.
Hun sagde, at Danmark sætter det centralt under formandskabet for EU i første halvår af 2012. Det er helt i tråd med anbefalingerne i Human Development Report om nationernes sande stilling indenfor menneskelig udvikling.
Topmødet i juni næste år sætter fokus på, hvad verden har opnået for at beskytte miljøet og vores allesammens levegrundlag siden det navnkundige verdenstopmøde om bærebygtig udvikling, der fandt sted i Rio i 1992.
– Danmark sætter et ambitiøst fokus på Rio+20-topmødet. Hvis resten af verdens lande går lige så helhjertet ind i arbejdet, vil der være en reel chance for, at vi kommer fra topmødet med konkrete, bæredygtige løsninger, der giver en bedre og mere retfærdig fremtid for nuværende og kommende generationer, siger generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, Frans Mikael Jansen, i en presseudtalelse onsdag.
Den helt centrale anbefaling i Human Development Report er, at bæredygtighed og social retfærdighed hænger uløseligt sammen.
– Kampen mod fattigdom og ulighed er den eneste vej frem for at skabe bæredygtige løsninger, anfører Frans Mikael Jansen og lægger til:
– Som Human Development Report rigtigt påpeger, kan vi ikke bekæmpe fattigdom eller skabe grøn vækst og en bæredygtig fremtid, uden at alle mennesker verden over får mulighed for at blive hørt. Her er det helt centralt, at unge er med til at skabe morgendagens samfund og vise vejen til omstilling.
Også ris til Helle
Mens der var glæde over Helle Thorning-Schmidts ambitiøse planer for Rio+20-topmødet, blev behovet for en skat på finansielle transaktioner ikke nævnt i hendes tale. Det på trods af, at det er en klar anbefaling fra Human Development Report.
Man kan læse hele talen på http://www.stm.dk/_p_13546.html
– Vi er glade for, at den danske regering vil hæve udviklingsbistanden til 1 procent af bruttonationalindkomsten (BNI) og arbejde for at få andre lande til at overholde løftet fra 1970’erne om at yde 0,7 procent. Men det er ikke nok og Human Development Report siger netop, at der skal alternative finansieringskilder til, som f.eks. en skat på finansielle transaktioner, gør FrankMikael Jansen gældende.
– Derfor er det helt uforståeligt, at Helle Thorning-Schmidt vil gå forrest i kampen mod fattigdom uden samtidig at arbejde for den nødvendige finansiering. Her bør Danmark virkelig vise sig som foregangsland på international udvikling. Uden alternative finansieringskilder kan vi ikke realisere de ambitiøse planer, slutter han.