Yngre læger vil fremover få betydeligt lettere ved at komme på u-landsarbejde under deres studie.
Sundhedsminister Astrid Krag (SF) har besluttet at udvide den humanitære dispensation på den såkaldte 4-års regel under den lægelige uddannelse fra de nuværende seks måneder til 12 måneder.
Det betyder, at yngre læger fremover har langt større mulighed for at få værdifuld felterfaring uden det går ud over deres speciale, skriver Læger uden Grænser i en pressemeddelelse fredag.
4-års reglen trådte i kraft i juni 2008. Reglen er til for dels at tilskynde yngre nyuddannede læger til at færdiggøre deres uddannelse ”til tiden”, dels sikre en fast strøm af uddannede læger til det danske sundhedssystem.
En målsætning, som Læger uden Grænser hele tiden har bakket op om – dog med ønsket om, at det var muligt for de studerende at få dispensation fra deres speciale og få muligheden for erfaring fra humanitært arbejde
– Siden 4-års reglen kom i 2008 har kun én ung læge ansøgt om at komme ud med os, fortæller Jo Gudmann Rasmussen, HR- og rekrutterings-medarbejder hos Læger uden Grænser i Danmark.
– Mange yngre læger har været til vore informationsmøder, men presset om at skulle være specialiseret inden for fire år, har gjort, at de ikke kunne melde sig, da Læger uden Grænser arbejder med 12 måneders rådighed. Men ingen tvivl om, at engagementet og lysten blandt de unge læger hele tiden har været der, lægger han til.
Organisationens direktør, Michael Nielsen, kalder ministerens udmelding for “en milepæl”.
– Det har taget os godt fire år at nå fra slet ingen dispensation overhovedet til nu 12 måneders dispensation, siger en glad direktør.
Om 4-års reglen:
* 4-års reglen betyder, at der maximalt må gå fire år fra den yngre læge starter sin kliniske basisuddannelse (KBU) efter endt universitets-uddannelse, til vedkommende starter sit hoveduddannelsesforløb.
* I denne periode bruges 12 måneder på KBU’en, 12 måneder på en obligatorisk introduktionsstilling og yderligere to år på at samle relevante kompetencer, som kan kvalificere den yngre læge til den ønskede hoveduddannelse. Tidligere var der ingen tidsbegrænsning.
* 4-års reglen betød indtil nu, at det i praksis ikke var muligt for de yngre læger at tilegne sig viden og kompetencer andre steder fra undervejs i uddannelsesforløbet.
Dog med undtagelse af læger udsendt med Forsvaret, som kunne få otte måneders dispensation.
* En eller flere udsendelser med Læger uden Grænser giver den enkelte læge mulighed for at tilegne sig kvalifikationer, som ellers er svære eller umulige at få i en dansk sammenhæng.
Yderligere oplysninger hos:
Christina Jo Larsen, pressemedarbejder
Tlf: 39 77 56 06 og 29 70 29 79
E-mail: [email protected] og web: www.msf.dk