Indiens BNP tog et dyk og røg ned på 6,9% i årets tredje kvartal, hvilket er det dårligste resultat i to år. Er Indien BRIK-landet i bunden?
Fremtidige prognoser tegner et dystert billede af Indiens økonomi, og afspejler ikke just konkurrencedygtighed med lande som for eksempel Kina. Forudsigelsen lyder på en BNP vækst, som holder sig omkring de 7%.
Hvad er årsagen til dette? Den skal findes flere steder. Indien har de sidste par år nydt godt af et øget forbrug indefor egne grænser, men tal viser, at dette er ved at stoppe, skriver blandt andet Firstpost. Op mod 60% af den økonomiske aktivitet har indtil nu været drevet af de indiske forbrugere.
Ydermere har Indien for tiden svært ved at tiltrække udenlandske investeringer, og det er med til at sætte landets BNP i stå. Regeringen med Manmohan Singh, som selv er uddannet økonom, i spidsen har i flere år manglet fokus på omverdenen og den “globale valuta”. Dette har blandt andet også Erling Dessau, tidligere UNDP-repræsentant i indien, bemærket.
Ligeledes er Indien et land fyldt med ressourcer, både menneskelige og materielle, men også et land, som har svært ved at udnytte disse til fulde.
Landbruget er en af disse underudviklede faktorer. 70-80% af Indien består af landområder, og der er derfor en fantastisk mulighed for at udnytte jorden til netop landbrug. Men prioriteringen er ikke i favør for det. Også CNN har bemærket dette.
Det kaos som præger både infrastruktur, befolkningen og demokratiet spiller også en væsentlig rolle i den stagnerende økonomi.
Kan Indien få vendt skuden? Indien er pt. det BRIK-land, som må kæmpe hårdest for at holde sin BNP-vækst igang, og om landet fortsat vil kunne kalde sig et BRIK-land må tiden vise. Men lige nu ser det ikke for sundt ud sammenlignet med Rusland, Brasilien og især Kina.